Lilian is vandaag naar haar moeder dus kan ik er met 50+ op uit. Met Marijke trein ik naar Hoevelaken. We zijn met 7 man/vrouw. We wachten nog op de trein uit Amersfoort, maar daar komt geen enkele passagier uit. Het weer is grauw met (mot)regen, maar er staat niet veel wind. Het eerste stuk is gelijk aan het Stoutenburgerpad dat we in december liepen. ( Zie: http://leendertreudlertalsma.blogspot.nl/2016/12/16-12-27-dng-stoutenburgerpad.html ) Onze eerste stop is in de kantine van de tennisvereniging van Leusden. Ons bezoek aldaar loopt wat uit omdat het flink gaat regenen en we dat graag even afwachten. Als we daarna verder gaan blijft het de hele dag droog al laat de zon zich vrijwel niet zien.We lopen over de resten van de Grebbelinie en steken het Valleikanaal over middels een net geopende voetgangersbrug die toegang geeft tot de Asschatterkade. Deze kwam in 1745 gereed als voor-verdediging van de Hollandse Waterlinie. Tijdens de inval van de Duitsers is hier hevig gevochten.
Diverse kazematten zijn gerestaureerd.
We bezoeken ook nog een fusilladeplaats waar kort voor de bevrijding een aantal Nederlanders het leven lieten. Daarna volgen we een stuk Snorrenhoefpad, gedeeltelijk door bos. In een berm zien we prachtige pollen bosanemonen, die ondanks de regen nog open staan.
Op het erf van een boerderij nuttigen we de lunch. We hebben natuurlijk netjes de klompen uitgedaan.
Hierna gaan we richting Achterveld. Vlak voor de plaats komen we bij de Modderbeek. Dit was een rechte afvoergoot, maar het stuk waar we nu langs gaan lopen is recentelijk natuurlijker gemaakt. In een brede gleuf met hoogteverschillen meandert de beek daar doorheen, Ondanks dat het nog een kale boel is, ziet het er al prettiger uit.
Kleine plevieren hebben het hier blijkbaar ook naar de zin. We maken een praatje met vrijwilliger die op het land kievietsnesten aan het markeren zijn. Dat zijn er aardig wat hier. We zien en horen ook de tureluur. Boerenzwaluwen vliegen geregeld over. Wat verder komen we langs brouwerij De Volle Maat. Ze verbouwen er ook hop en er is een knoflookkwekerij genaamd Eenlook. Als we verder stroomopwaarts komen is de beek weer (nog?) recht. We kijken uit op Groot Havikhorst.
Hier zou al in 1382 een gelijknamig kasteel hebben gestaan. De huidige boerderij ontstond nadat de vorige in 1855 was afgebrand. Het bakhuis links diende in de zomer als woonruimte om zo de boerderij in de zomer schoon te kunnen houden.
Op diverse plaatsen staan de dotters al volop te bloeien.
Aangekomen bij het Paradijs houden we een laatste rust bij een boerderij, waar we koffie of thee kunnen drinken. De vrouwen in het gezelschap zijn dan al naar de bus vertrokken, Het Paradijs is de benaming voor landschappelijk fraaie stukken van de landgoederen Groot-Bylaer, Erica-Zuid en Erica-Noord die hier tegen elkaar aanliggen. De Barneveldse Beek en de Kleine Barneveldse Beek stromen hier doorheen. Vooral de Kleine Barneveldse Beek doet heel natuurlijk aan.
Rien maakt me nog attent op zeer oude lage knotbomen van de Fladderiep. Wat verder doorkruisen we (zeer) natte heidevelden.
Gelukkig is er ook aan de wandelaars gedacht.
Het laatste stuk naar de bushalte van Terschuur is wandelcorvee over asfalt. Ondanks het mindere weer toch een geslaagde en gezellige wandeling.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten