We willen het laatste stuk van het Reggepad doen en dan via een andere route teruglopen naar Goor. De aanlooproute is welbekend, maar nu bloeien de sleedoorns.
Het weer is prima. Bij de Regge aangekomen gaat de route er direct vandaan. Omdat er op de kaart wel een pad naast staat, besluiten we langs de Regge te gaan lopen. Deze is kortgeleden op de schop gegaan, dus nog wat kaal, maar er zijn veel jonge boompjes en heesters geplant.
Als we bij het Twentekanaal komen staat er een groot hekwerk, waar we gelukkig wel omheen kunnen. Borden aan de andere zijde laten ons duidelijk blijken dat we hier niet gewenst waren. De Regge gaat hier onder het kanaal door en er is hier geen brug. We lopen langs het kanaal tot de eerstvolgende brug.
Voor de brug zien we nog een markering maar na de brug niets meer, dus lopen we verder over de route die op internet staat. We bereiken spoedig kasteel Weldam.
Het wordt in 1380 voor het eerst genoemd. In 1645 werd het verbouwd door Philips Vingboons. In 1879 werden er nog twee grote hoektorens aan toegevoegd. Het wordt nog steeds particulier bewoond en heeft prachtige tuinen die op werkdagen te bezichtigen zijn. Op een bouwhuis bevindt zich een aardig torentje met uurwerk.
Het toegangshek bevat ook grote sierelementen.
Door de bossen en langs de Diepenheimer Molenbeek bereiken we kasteel Nijenhuis.
Ook dit kasteel wordt in 1380 voor het eerst genoemd. In 1544 werd de vrouw van een van de eigenaren met haar zuster in Delden op het Galgenveld wegens ketterij verbrand omdat zij zich bij de Wederdopers hadden aangesloten. Ook dit huis is in 1662 door Philips Vingboons ontworpen. In 1858 werden er aan de voorzijde twee torens aan toegevoegd en in 1915 volgden nog twee torens aan de achterzijde. Een prent uit 1827 laat het huis zonder deze toevoegingen zien. De grote deuren in de bouwhuizen blijken ook te zijn verdwenen en het toegangshek heeft meer allure gekregen..
Wij zetten koers naar Diepenheim over de lange oprijlaan. Hier lag vroeger kasteel Peckedam oorspronkelijk uit de 12 e eeuw.
De eigenaren van Nijenhuis kochten het op om het te slopen voor hun oprijlaan, die nu het omgrachte kasteelterrein doorsnijdt. Op dit terrein staat Tulipa clusiana te bloeien.
In Diepenheim passeren we het voormalige Raadhuis.
Even verder steken we de Regge over. Aan de Regge is een rosarium aangelegd met in het midden een fontein.
Hierna volgt de slotkapel van kasteel Huis te Diepenheim.
Al in de 12e eeuw stond hier een kapel. In 1677 stortte de kapel in en werd er een eenvoudiger kapel herbouwd. De ontstaansgeschiedenis van Huis te Diepenheim vangt in 1105 aan. Het huidige huis stamt uit 1648.
We komen langs het oude kerkhof van Diepenheim waar ook Tulipa clusiana bloeit.
Daarna komen we weer bij de Regge, waar een bankje ons uitnodigt tot de lunch. We hebben hier ook zicht op het landgoed van kasteel Warmelo.
We zijn nu dicht bij het tegenwoordige beginpunt van de Regge, dus het wordt een steeds kleiner stroompje.
Achter Huize Westerflier ligt het begin van de Regge tegen de Schipbeek aan. Er kan water uit de Schipbeek in de Regge worden gelaten. Westerflier wordt al in 1046 genoemd.
Westerflier was een havezate. Het huidige huis stamt uit 1729.
Op dit punt staat weer een markering van het Reggepad, die wijst in de richting waar we vandaan komen, maar waar we ook geen enkele markering hebben gezien. De loop van het Reggepad wordt steeds raadselachtiger.
Momenteel is het eerste stuk van de Regge afgedamd en vinden er graafwerkzaamheden plaats, Langs ons pad staan grote plukken bloeiende bosanemoon.
Vlak bij de Schipbeek staat een solitaire eik. Hier heeft men een trap om de stam gemaakt die naar een platform in de kruin leidt.
Hier kijken we uit over de Schipbeek.
De Schipbeek werd in de 15e eeuw door de stad Deventer gegraven om beter handel te kunnen drijven met het Duitse achterland. Hij wordt gevoed door de Buurserbeek. Men vermoedt dat de huidige bovenloop van de Berkel vroeger de bovenloop van de Regge was. Langs het water staan veel bloeiende pinksterbloemen.
Ook de Schipbeek probeert men wat te verbeteren, al zijn het hier geen meanders. Wel zien we een nevengeul
en stuwen die vervangen zijn door vistrappen.
We passeren een boerderij waar het jaartal 1771 op staat.
We vervolgen over een dijk langs een grote zandvang met aan de andere kant ook een meer dat nog niet op Google-maps bestaat. Daarna gaan we van de Schipbeek af en lopen naar het gehucht Den Haller. Hier staat waarschijnlijk de oudste watermolen van Nederland, waarvan het rad nu in restauratie is en omwikkeld is met foeilelijk plastic. De molen wordt aangedreven door de Diepenheimer Molenbeek, die van de Buurserbeek naar de Regge loopt. Bij de naast de molen gelegen uitspanning nemen we een biertje, maar als de zon weggaat is het nog erg fris op het terras.
We lopen verder nu langs de zij-
en achterkant van kasteel Nijenhuis.
In de nabijheid van kasteel Weldam ontdekken we nog de in 1900 door de eigenaar van Weldam gebouwde St Mary's Chapel.
Deze in cottagestijl gebouwde kapel ligt wat verscholen in het bos. Sinds 1987 is het een Anglicaanse kerk, die valt onder het diocees Gibraltar!
Vlak voor we het Twentekanaal oversteken zien we weer een markering van het Reggepad die een richting opgaat waar we niet zijn geweest. Aan de andere kant van het kanaal wandelen we door een mooi villawijkje met waterpartijen naar het station.
Ondanks dat we nog steeds geen zicht hebben op de loop van het Reggepad bij Goor was het toch een aardige dag.
Ik vraag al mijn hele leve af, waarom heten pinksterbloemen niet paasbloemen?
BeantwoordenVerwijderenJe bent niet de enige. Overigens komt de naam paasbloem wel in Drente voor.
BeantwoordenVerwijderen