maandag 21 juli 2014

14-06-22-DNF Friese Woudenpad Ureterp - Beetsterzwaag

zondag 22 juni 2014   Ureterp -   12 km + 2,5 km aanlooproute

Doordat we een variant van het Friese Woudenpad hebben gelopen rest ons nog een stukje van 12 km. Wel erg weinig om daar zo'n lange reis voor te maken. Gelukkig willen we ook nog de tropische kassen van Beesterzwaag bezoeken en zo hebben we een redelijk dagprogramma. Als we in Drachten willen overstappen op de bus naar Ureterp blijkt die er niet te zijn. Gelukkig is er een buschauffeur die ons in de buurt van Ureterp wil afzetten. Bovendien blijkt de hele omgeving van Ureterp afgezet voor verkeer, want vandaag worden daar de Nationale kampioenschappen wielrennen gereden. Nadat we al dat spektakel achter ons gelaten hebben, lopen we we in alle rust over de Merskenreed.


Na dit weidse landschap komen we we bij het Ouddiep, ook wel Koningsdiep of Boorne genoemd. Het is een van de meest oorspronkelijke riviertjes van Friesland. Vroeger mondde hij uit in de Middelzee bij Rauwerd. Als we het water overgestoken zijn komen we in de bossen. Er liggen ook diverse aardige plasjes in.


Door de bossen bereiken we het dorpje Olterterp met nog geen honderd inwoners. Het heeft een aardig kerkje uit 1415, maar met een 18e eeuwse toren.



De bossen rond Beesterzwaag hebben een parkachtig karakter.






Aan de rand van Beetsterzwaag stuiten we op de Teyens Fundatie.


Dit bouwsel is een vorm van liefdadigheid van de door verveningswerken rijk geworden familie Teyens. Oudere minvermogende weduwen of ongehuwde dames konden hier een welverzorgde oude dag krijgen op voorwaarde dat zij al minstens twee jaar in Beetsterzwaag woonden, minstens eenmaal per zondag de kerk bezochten en hun kamer en gemeenschappelijke ruimten onberispelijk schoon hielden. Wat verder bereiken we de overtuin van Lycklemastate. Dorpelingen zorgden in 2004 ervoor dat de kassen in deze tuin niet gesloopt zouden worden. Sindsdien zorgen tientallen vrijwilligers voor deze tuin. We bekijken eerst de kassen. Als ik een Mimosa Mimosa pudica (kruidje-roer-mij-niet) zie, kan ik niet nalaten hem te beroeren.
Ook zien we hier veel bekerplanten




en vele fraaie bloemen, zoals een passiebloem.


Dan is er nog een bijzondere druivenkas. De druiven zijn buiten geplant, zodat de wortels al het regenwater van de kas op hun wortels krijgen, maar groeien in de kas.


Buiten staan vele citrusboompjes.


Ook de borders zijn niet te versmaden.



 We zien ook onze favoriete geranium.

 

We kunnen hier ook wat drinken met wat lekkers erbij en ze verkopen een keur aan tuinplanten. We kunnen niet nalaten er een paar te kopen.
Aan de overkant van de weg wandelen we nog door de tuin. Er staat een eenvoudig prieeltje.


In de hoofdstraat is aan alles te zien dat dit een deftig dorp is.


Ondanks de lange reis kunnen we tevreden huiswaarts keren.

1 opmerking:

  1. Onze passie past er zo tussen :)
    Leest inderdaad als een geslaagde dag.

    BeantwoordenVerwijderen