maandag 21 augustus 2017

17-08-19-C De Cenakelkerk Heilig Landstichting

zaterdag, 19 augustus 2017

Omdat het regenachtig is er zondag opgepast moet worden dit weekend geen wandeling,. Dit jaar wordt er reclame gemaakt voor het Grootste Museum van Nederland, waarbij 13 bezienswaardige kerken worden opengesteld. Wij kiezen de Cenakelkerk uit. Met de trein gaan we naar Nijmegen Heijendaal, waarna de gps ons verder moet leiden. Al snel lopen we vast tegen een omheining van het Universiteitsterrein, maar daardoor lopen we wel een mooi stukje door park Brakkenstein. Het laatste stukje gaat over een smal paadje stijgend door het bos en dan staan we voor de kerk met twee hoge torens en grote koepel..


Cenakel verwijst naar de plaats waar het laatste avondmaal plaatsvond. Daarom bevindt zich boven de ingang een bordes met op de achterwand een mozaïek dat het laatste avondmaal voorstelt.



De kerk is ruim honderd jaar geleden gebouwd en ingericht door een architect en een kunstenaar die een tocht naar het Midden-Oosten hadden gemaakt en die ervaringen hier wilden delen.
Bij binnenkomst vallen de oosterse sfeer en de vele kleuren op.


De centrale ruimte bevindt zich onder de koepel. Recht vooruit het priesterkoor en aansluitend een absis. Rondom de kapellen. De koepel is indrukwekkend.




Boven de ingang bevindt zich het grote orgel.


Oorspronkelijk wilde men alle wandversiering in mozaïekvorm aanbrengen, maar gezien de kosten is dit maar gedeeltelijk gebeurd. Alleen de absis en de Mariakapel zijn binnen van mozaieken voorzien, de rest van de muren is beschilderd. De mozaieken  van de absis verbeelden het hemelse paradijs met byzantijns aandoende engelen, die een mis vieren



in een mooie omgeving met eeuwig bloeiende bomen



en dieren.



In de Mariakapel is het sterfbed van Maria verbeeld.





Op de koepel van de kapel is een sterrenhemel aangebracht.


De rest van de kerk is letterlijk ondergeschilderd met bijbelse en oosterse voorstellingen.
Zo wordt het verhaal van de visser Petrus uitgebeeld.





Omdat Stephanus de beschermheilige van Nijmegen is, ontbreekt die niet. Op de achtergrond is zijn steniging te zien.


En er zijn ook vele sfeervolle schilderingen.




Ook is er nog het nodige glas-in-lood.


Kortom genoeg te bekijken voor een geïnteresseerde toeschouwer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten