donderdag 16 maart 2017

17-03-09-DNUt Wandeling rond Cothen

donderdag 9 maart 2017

Ik zit al anderhalve week in de troep en in de herrie en dat duurt nog wel een tijdje. We laten ons huis van binnen en buiten een beetje opknappen, maar de leefruimte is beperkt en overdag heb ik ook weinig privacy. Volgende week verdwijnen ook nog alle deuren beneden en kunnen mensen op straat zo onze wc inkijken. Om aan deze kommer en kwel te kunnen ontsnappen neemt Lilian vandaag een vrije dag, zodat ik er met de "oudjes" op uit kan. De reis is enigszins gecompliceerd: met de intercity naar Driebergen-Zeist. Dan met de sprinter een halte verder naar Bunnik en vandaar met de bus naar Werkhoven. waar we voor de ingang van kasteel Hardenbroek verzamelen. We zijn met 14 man/vrouw. De leiding berust bij Aletta. Eerst gaan we langs de Oude Kromme Rijn lopen. De Kromme Rijn werd in 1122 bij Wijk bij Duurstede afgedamd. Daarna zijn er diverse meanders kortgesloten. De Oude Kromme Rijn is ook zo'n meander die in de 19e eeuw werd kortgesloten. Halverwege is er een aftakking. Het is de in 1971 gegraven Caspargouwse Wetering. Door de aanleg van het Amsterdam-Rijnkanaal in 1938 werd de waterhuishouding in dit gebied ingrijpend gewijzigd. Om de bevaarbaarheid van dit kanaal te bevorderen stelde ir. Anton Mussert (de latere NSB-leider) voor het kanaal zonder schutsluizen te bouwen. Daardoor kwam het eerste stuk van het kanaal onder maaiveld te liggen, waardoor het kanaal water onttrok aan het omliggende land. De Caspargouwse wetering dient om water uit het kanaal in te laten om zo verdroging tegen te gaan. Weer terug bij de Kromme Rijn lopen we verder richting Cothen. Aletta wijst ons op de goed zichtbare stroomruggen langs de rivier. In Cothen houden we een lunchpauze in het Oude Raedthuys. Hierna verlaten we Cothen via de Brink.


Rond de kerk  staat het gras vol met bloeiende bolgewasjes.


Zodra we de Kromme Rijn zijn overgestoken zien we kasteel Rhijnestein liggen. Het wordt reeds in 1248 genoemd.


Voor het gebouw bloeien duizenden sneeuwklokjes. De rechter woontoren stamt uit de 13e eeuw, evenals het fraaie poortgebouw.


In een weiland zien we twee ooievaars die druk aan het klepperen zijn. Dan keren ze elkaar de rug toe.


en gaan er vandoor in tegengestelde richting.


Het  vochtige Langbroekerweteringgebied, waar we doorheen lopen kent veel hakhoutpercelen. We lopen er ook een stukje door.


Een ander kasteel waar we langs komen is Weerdesteyn. Deze woontoren uit rond 1300 staat verder van de Kromme Rijn af.


Eind 19e eeuw is er een ombouw aan de voet van de toren aangebracht. Het poortgebouw draagt een wapensteen.


In de bermen bloeit het klein hoefblad.


We lopen terug over de buitenplaats Leeuwenburgh. Aletta neemt ons even het bos in om een vijver van de vroegere tuinaanleg te laten zien. In de vijver zwemt een paartje mandarijneend. We eindigen bij kasteel Hardenbroek.  Het 14e eeuwse kasteel kreeg zijn huidige uiterlijk in 1762.


Wij verlaten het landgoed door een klein poortje in de heg, waarbij weer bij het begin van de wandeling uitkomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten