maandag 27 maart 2017

17-03-25-DNNh Noord-Hollandpad Kolhorn - Obdam

zaterdag 25 maart 2017   23 km

Vrijdagavond belt Frits dat hij niet meegaat. Wij zetten door, nog niets vermoedende van de rampspoeden die ons te wachten staan. In Schagen moeten we enige tijd wachten op de buurtbus. We nestelen ons op een luw plekje in de zon op het perron. Hier genieten van een bakje koffie en een stuk overheerlijk zelfgebakken wortelnotentaart. Lilian heeft ook nog een stuk voor Frits meegenomen in de hoop dat hij toch nog komt opduiken. In het buurtbusje zijn we de enige passagiers. De vrijwillige chauffeur heeft hiervoor een rit zonder passagiers gemaakt. We rijden langs Haringhuizen, waar we bij het zien van het Crematorium herinnerd worden aan het overlijden van de vader van Robin. In Barsingerhorn zien we het prachtige Regthuys uit 1622. De plaats was zelfs een stad! De chauffeur is 30 jaar beroepsmilitair geweest en midden in een verhaal over een vredesmissie in Zuid-Soedan laten we ons iets voor Kolhorn afzetten. Voor we met de wandeling beginnen willen we eerst Kolhorn nog bekijken. Lopend langs de Keem komen we Kolhorn binnen.


We lopen eerst naar de kerk.


Deze werd in 1646 gebouwd net buiten het dorp op een terp. Het was toen nog een houten kerk op een fundering van gele Friese baksteen. In 1788 is er een grote brand in Kolhorn die ook de kerk in rook doet opgaan. De nieuwe stenen kerk is op de oude fundering gebouwd. Deze grote brand was niet de enige tegenslag voor het plaatsje. Vanaf 800 begon de zeespiegel te stijgen met als gevolg dat later tijdens een storm twee dorpen ten noorden van Kolhorn van de aardbodem verdwenen. Men wapende zich hiertegen door dijken om hun gebied te bouwen. Later werden al die dijkjes verenigd tot de 126 km lange West-Friese Omringdijk. Dit verhinderde niet dat de dijk nog vele malen doorbrak. De inwoners van Kolhorn leefden van de visvangst, die verkocht werd aan de steden. Een periode van relatieve welvaart ontstond toen zeeschepen op weg naar Amsterdam door verzanding van het Marsdiep niet meer volbeladen tussen Den Helder en Texel door konden. De Kolhorners namen een deel van de lading met kleinere schepen over en sloegen die in hun plaats op. Door de aanleg van het Noord-Hollands kanaal kwam deze nering tot stilstand. Nog erger werd het toen de Wieringermeer werd ingepolderd. Kolhorn lag niet meer aan zee, zodat ook de visvangst verdween. Het plaatsje raakte in slaap, maar heeft daardoor waarschijnlijk zijn oude structuur behouden. Van de kerk lopen we via een smal paadje, uiteraard het kerkepad, naar een ander smal pad, de Nieuwe Streek. Hieraan staat een lange rij idyllische huisjes.



Tussen het pad en de Keem bevinden zich de "overtuintjes" van de woningen.


Via een brug over de Keem komen we op de West-Friese Omringdijk waar bovenop een drukke verkeersweg ligt. We hebben nauwelijks 100 m hier op afgelegd als een bord vermeld dat onze route van 15 maart tot 1 juli i.v.m. het broedseizoen gesloten is. Ons wandelboekje vermeldt hier niets over. De aangegeven omleidingsroute gaat over de drukke autoweg. Spoedig komen we bij een brug over het vlak voor de tweede wereldoorlog gegraven kanaal Alkmaar - Kolhorn.


Omdat het kanaal hier door de dijk gaat was een sluis nodig. Langs de dijk staan wat verweerde gietijzeren paaltjes met een gekroond wapen en de letters H H N K. De letters zijn de afkorting


van Hoogheemraadschap Hollands Noorder Kwartier, Het wapen vertoont links golven die het water symboliseren en rechts de Hollandse leeuw. De kroon is afkomstig van de voorganger van dit hoogheemraadschap: het door Karel V in 1544 gestichte Hoogheemraadschap van uitwaterende sluizen in Kennermerland en West-Friesland. Dit werd opgericht naar aanleiding van het dichten van de zeegaten bij Edam en Nauerna, omdat eb en vloed steeds meer veen lieten verdwijnen. Het wapen is wat duidelijker te zien in onderstaande figuur.

Wij lopen verder langs de dijk tot we na enige kilometers tot onze opluchting een pijl naar rechts zien dat naar een mooi onverhard pad leidt tussen twee watergangen.


Het verbaast ons wel dat zich hier talloze nesten van ganzen bevinden,


Omdat de ganzenpopulatie in Nederland de pan uit rijst, voelen we ons niet direct bezwaard hier te lopen. Echter staan we op een gegeven moment voor open water en rest slechts de terugtocht. Het blijkt dat de pijl een vooraankondiging is voor een verkeersweg die verderop ligt. Deze weg is momenteel echter doodlopend, omdat de brug over het kanaal er tijdelijk niet is, Ergo: verder lopen over de druk bereden dijk tot we bij Winkel een volgende brug kunnen nemen. Ondertussen zijn we 7 km verder voor we weer op de route uitkomen. Nu kunnen we kilometers langs een grasdijk langs het kanaal lopen. Niet spectaculair, maar een verademing vergeleken bij het vorige traject.


Het is zeer zonnig, maar de wind maakt het zeer fris. Bij Nieuwe Niedorp kruipen we bij een ook weggehaalde brug onderaan de dijk voor de lunch. Een wandelstel dat uit de andere richting komt is onaangenaam verrast door het ontbreken van de brug (ze dachten nog net de bus te halen).
Na de lunch constateren we dat hier het Groot-Frieslandpad samen loopt met het Noord-Hollandpad.


Vanaf de brug gebruik ik mijn fototoestel als verrekijker om te zien of hier ook bijzondere vogels voorkomen.


Een mannetje bergeend loopt tussen de schapen.


In de walkant zien we nog een prachtige groep narcissen.


















Bij het gehucht Verlaat moeten we op een ingewikkelde manier een verkeersknooppunt passeren, maar dan zien we Verlaat liggen.


De naam geeft al aan dat hier een sluis heeft gelegen. Het was ook een verkeersknooppunt van waterwegen en van hier vertrok de trekschuit naar Alkmaar. Er was ook een herberg, zoals te zien op een aquarel uit 1820.


Deze  voormalige herberg is nu voorbeeldig gerestaureerd tot dubbel woonhuis.


Het plaatsje ligt er prachtig bij.


De vreugd duurt slecht een paar honderd meter, waarna het wandelcorvee over rechte asfaltwegen in een open landschap begint.


Na enige kilometers worden we van de weg af geleid, maar een boer komt direct op ons af. Zijn boodschap is dat we hier wel mogen lopen, maar dat het grasland net is begierd. Omdat we al genoeg asfalt hebben gezien, doen we het toch. Dan maar met de neus dicht.


Deze betrekkelijke vreugde duurt niet lang, waarna het asfalt tot onze eindbestemming lonkt. We mogen nog eenmaal via een brug over de ringsloot van de polder de Berkmeer het ene asfalt voor het andere asfalt verwisselen.


Op het station van Obdam nuttigen we samen het stuk gebak dat voor Frits was bedoeld. Een schrale troost voor een grotendeels deprimerende wandeling, ondanks alle zon.

dinsdag 21 maart 2017

17-03-19-DNG Laaksepad

zondag 19 maart 2017   12 km

Lilian is dit weekend flink in de lappenmand, maar in de loop van de zondag gaat het wat beter en wil ze er uit. Het wordt  het Laaksepad vanaf station Hoevelaken. We lopen eerst door de bebouwde kom. Wanneer we die achter ons laten, komen we in het slagenlandschap van Nijkerkerveen. De langgerekte percelen van de veenontginning zijn nog goed zichtbaar, hoewel de perceelgrenzen niet overal meer gerespecteerd zijn.


Na enige omzwervingen door het buitengebied komen we op het landgoed Hoevelaken. Het dateert al uit de middeleeuwen. Een schaapskooi ligt tegen de bosrand.


Het landgoed heeft net als de "slagen" een langgerekte vorm en is 3 km lang Na verwoesting van het kasteel in de 17e eeuw werd er 1679 een nieuw huis gebouwd met een park. Ook verwijderd van het huidige landhuis zijn de contouren van de vroegere parkaanleg nog zichtbaar.


Het huidige Huize Hoevelaken dateert uit 1927. Na particuliere bewoning, heeft het als kantoor dienstgedaan en is recent weer verkocht voor particuliere bewoning. Het is een rijksmonument met een prachtig interieur dat deels afkomstig is uit Amsterdamse grachtenpanden. De tuinaanleg rond het huis is verzorgd. Ik moet mijn foto maken achter een hoog hek en kom niet boven het laatste prikkeldraad uit.


Aan de oostzijde van het landgoed ligt een natuurterreintje met water en drassig weiland. In het water zie ik wintertalingen.


Op een droog plekje hebben zich kievieten verzameld.


Ook horen we de roep van grutto's.
Het weer is grauw en grijs, maar we hebben toch nog een frisse neus gehaald.

zaterdag 18 maart 2017

17-03-11-DNNh Noord-Hollandpad Krommenie-Halfweg

zaterdag 11 maart 2017   24 km   Foto's gedeeltelijk van Frits Reudler Talsma

We treinen naar Krommenie, waar Frits al komt aanlopen. Gezamenlijk wandelen we naar het beginpunt van de route, waar we 16 december ook begonnen, maar nu gaan we in zuidelijke richting. Eerst steken we de Ham over.


Als kind leerde ik hier zwemmen. Mijn herinneringen blijven steken in kou, door algen glibberige plankiers en muffe houten hokjes.


Mij lukte het niet hier mijn diploma te halen, mijn vader deed dat wel.


Rond 1960 werd het zwembad afgekeurd. Nu ligt de Ham er verstilt bij.


We wandelen voorlopig langs de Stelling van Amsterdam.


Deze verdedigingslinie werd van 1880 - 1914 aangelegd. Het waren 46 forten en batterijen en vele dijken, dammen en sluizen, waarmee het omliggende land onder water kon worden gezet. Na de provinciale weg en de spoorlijn overgestoken te zijn komen we bij het fort aan den Ham. Dit relatief kleine fort ligt tussen de grotere forten Krommeniedijk en Veldhuis. 


Aan de zijkant zijn geschutskoepels uitgebouwd. Dit fort moest voornamelijk de spoorlijn bewaken.
Bij elk fort bevindt zich een houten genieloods, waar o.a. het geschut voor de nevenbatterijen werd opgeslagen.


Bij fort Veldhuis aangekomen dreigt onze wandelroute een zwemroute te worden.




We volgen de St. Aagtendijk naar het volgende fort. Deze dijk moest het Kennemerland beschermen tegen het zeewater, dat via de Zuiderzee, het IJ en het Wijckermeer tegen de dijk klotste. De dijk is in de loop der tijden vele malen doorgebroken. Langs de dijk zijn natuurgebiedjes aangelegd.


Tussen de forten bevinden zich nevenbatterijen.


De natuurgebiedjes worden begraasd met pony's.


We steken de snelweg over om bij fort aan de St, Aagtendijk te komen.




Even verder steken we de snelweg nogmaals over. Hier bevindt zich de Oude Boerderij, waar Jeanne bekend is.


Wij volgen nu een smal door bomen omzoomd pad langs de dijk richting Noordzeekanaal.
De dijk wordt hier vuurlinie genoemd.


Langs dit pad vinden we een lunchplek.


Toen de dijk werd aangelegd, gebruikten de boeren boten als vervoermiddel. Door de dijk dreigde hun transportroutes te worden afgesneden. Daarom werden er onderdoorgangen in de dijk gebouwd.


Deze damsluis kon indien nodig met balken afgesloten worden en lagen klaar waar gebruik.


Ons laatste fort is Zuidwijkermeer.


De volgende forten liggen aan de overzijde van het Noordzeekanaal dat wij nu spoedig bereiken. Langs de oever lopen we oostwaarts verder, terwijl grote schepen langs ons varen.


Voor de pont van Buitenhuizen is een natuurgebiedje aangelegd, waarvan het water in open verbinding met het Noordzeekanaal staat. We zien hier o.a. baltsende futen 


en kuifeenden.


We steken met de pont over waar ik vroeger als kind ook mee voer op weg naar mijn grootmoeder in Heemstede. Het exemplaar uit 1934 doet nog steeds dienst met dezelfde borden als toen: Remmen vast, Lichten doven, Motoren uit.
Aan de overzijde van het kanaal duiken we spoedig een rommelig en pruttig bos in.


Tot ons eindpunt is de geluidsoverlast enorm door een constante rij van dalende vliegtuigen. zoals deze Boeing 777-F uit Peru.


Na het bos hobbelen we verder langs


en over water.


In het water zien we nog smienten.


Tankopslag en het recreatiepark Spaarnwoude zijn dichtbij. Door de bultige, drassige graszoden op de dijken slaat de vermoeidheid toe.


Bij station Halfweg-Zwanenburg is weer een etappe met een waterig zonnetje voltooid.