woensdag 22 februari 2017

17-02-18-DNNh Noord-Hollandpad Akersloot - Obdam

zaterdag 18 februari 2017   Akersloot - Obdam   28,5 km

Er is weer een volgend traject van het Noord-Hollandpad aan de beurt. Tijdens de treinreis naar Uitgeest is het behoorlijk mistig. In Krommenie voegt Frits zich bij ons, waarna we in Uitgeest met de bus naar Akersloot gaan. We hebben vandaag een flink traject voor de boeg, omdat we de vorige keer niet tot Driehuizen zijn doorgelopen. Driehuizen is alleen per taxi bereikbaar. Vanuit Akersloot bereiken we spoedig het pontveer over het Noord-Hollandskanaal dat ons in de Schermer brengt. Eerst wacht ons 4 kilometer kaarsrechte asfaltweg met minimaal zicht.


Niet alleen wij hebben beperkt zicht.



Als het asfalt overgaat in een tegelpad, blijkt dat we precies op tijd zijn. Een week later hadden we onze neus gestoten.


Via een bruggetje verlaten we dit pad weer.


Er rest nog een stukje langs de Schermerringvaart voor we het verstilde silhouet van Driehuizen zien.


Zodra we Driehuizen binnenkomen valt het beeld Vrouwe Salto van Nic Jonk op.


Wij wijken even van de route af voor een bezoek aan café De Vriendschap om ons op te warmen en iets lekkers te nuttigen. Aan de wand hangt een kaart die de situatie rond 1288 aangeeft.


Van Driehuizen lopen we via een modderig pad naar de dijk van de Noordeindermeerpolder. Aan de andere kant is de Eilandspolder. Bij Noordeinde duiken we de Eilandspolder in. Er zitten hier veel brandganzen



en smienten.




In de verte komt de bomenrij in zicht die aan de rand van de Beemster staat.


Daar volgen wij de Beemsterringvaart aan de kant van de Eilandspolder. Het is alles behalve warm.


Aan de overzijde van de Eilandspolder zien we drie molens in de Schermer liggen.


Voor het droogmalen van de Schermer werden 52 molens ingezet. Een scheprad kon het water 1 meter hoger brengen. Daarom staan de molens in groepjes van 3, zodat er 3 m overbrugd kon worden. Later werden de schepraderen vervangen door vijzels.
In Schermerhorn staat een enorme kerk. Een gevelsteen geeft aan dat hij in 1634 is gebouwd.


In de gouden eeuw leverde Schermerhorn veel vis aan de steden. De reders konden de bouw van deze kerk bekostigen. Momenteel wordt de kerk ingrijpend gerestaureerd, zodat hij voor meerdere doeleinden gebruikt kan worden. De kerk had tot nu toe ook geen verwarming. Wij laten de kerk weer achter ons.


We lopen nu op de dijk van de polder Mijzen langs de Schermerringvaart. Bij een paar Schermermolens breekt de zon heel even door.


Wat later zien we aan de overkant opvallende bouwsels liggen.


Het waterschap de Schermer kocht het middelste pand en liet er een representatief deel aan vast bouwen als vergaderruimte. Het Noorderpolderhuis wordt ook nadat het waterschap al meermalen gefuseerd is, nog steeds gebruikt voor vergaderingen. Rechts is een klein deel van een lange loods te zien. Hier lagen molenonderdelen opgeslagen voor 30 molens. Op het dak is de naam Noorderwerf te lezen.
Als we de Ursummervaart overgestoken zijn komen we in polder Ursem met de plaats Urem. Het heeft een aardig parkje met beesten


en bloemen die het voorjaar aankondigen.


De zon is nu goed doorgebroken en we lopen verder langs de Schermerringvaart naar Rustenburg,


Langs het sluisje


gaan we even van de route af om te loungen in de Vergulde Karper. Wat later lopen we langs de Molenkolk naar polder de Wogmeer. Op enige afstand ontwaar ik in een plas slobeenden.


Bij de molen Nieuw Leven uit 1608 gaan we de dijk van de Wogmeer op.


Hier is ook een natuurgebiedje, waar je met een vlonderpad doorheen kan.


De ringdijk van de Wogmeer telt 72 overstapjes. gelukkig hoeven we de ringdijk niet helemaal te lopen, maar we krijgen er wel een aantal voor de kiezen. Dan slaan we af richting de weg die van Hensbroek naar Obdam loopt. De zon staat al aardig laag. Aan de horizon is het kerkje van Hensbroek zichtbaar.



Het laatste stuk is een ruim twee kilometer kaarsrechte weg door Obdam naar het station. Daar zijn we precies op tijd voor de trein.  Het was een pittige wandeling, grotendeels zeer fris en  niet altijd even fraai. We eten nog bij Frits en Dea, waar we nog in een flits Bouke, Jeanne en Emma zien.

1 opmerking:

  1. Misschien toch schoenen met wieltjes, dan gaat het rechte asfalt een stuk sneller :) Ziet er mooi uit met al die mist, maar wel frisjes.

    BeantwoordenVerwijderen