donderdag 19 juni 2014

14-05-29-DU Korte- en Lange Duinen

donderdag (Hemelvaartsdag) 29 mei 2014   18 km

Vandaag gaan we weer wandelen met Arnold en hebben daarvoor een groene wissel uitgezocht, die zich prima met het Derde Erfpad (een klompenpad) laat combineren tot een dagtocht. Het reizen naar Soest gaat moeizaam, want van Utrecht-Overvecht tot aan Den Dolder is vervangend busvervoer. Vanaf Station Soest zijn we na het oversteken van de onbewaakte overweg spoedig op de Soester Eng, een stukje oude landbouwgrond midden in de bebouwing. Het is vandaag Oude Ambachtenmarkt en dat brengt veel  volk op de been. Maar dat heeft ook zijn voordelen. Als we even later bij molen de Windhond komen kunnen we daar o.a. heerlijk appelgebak proeven.



Soest had vroeger twee windmolens, die reeds lange tijd verdwenen waren. Enige tijd geleden besloot men tot herbouw van de Windhond. Omdat de originele plaats niet meer zo gunstig was wat windvang betreft, werd besloten tot herbouw op het hoogste punt van de Soester Eng. Na de molen bekeken te hebben gaan we verder met onze wandeling en hebben we bij een grafheuvel nog een mooie terugblik op de molen.



Het is vandaag een grijze dag met een frisse wind. We passeren een stukje bebouwde kom, steken de spoorlijn nogmaals over, waarna we in de Lange Duinen komen, wat nog een aardig stuk stuifzand is.



Na het ploeteren door het zand volgt een bosgebied alvorens de Korte Duinen  te betreden. Hier pikken we het Derde Erfpad op dat ons naar het landgoed Birkhoven leidt. Midden in dit landgoed ligt een grote vijverpartij.



Een aalscholver zit er zijn vleugels te drogen.



Hierna volgt een wandeling langs houtwallen en door boerenland.


Weer terug in Soest hebben we moeite ons door de enorme massa mensen te wurmen, die zich aan allerlei kraampjes vergaapt. Een heel afwisselende wandeling.

1 opmerking:

  1. waarom hebben ze de molen niet op dat mooie bultje gezet, wat ook op je foto staat, stond hij nog hoger..

    BeantwoordenVerwijderen