zondag 5 mei 2013 23 km
In onze provincie-voetwijzer Gelders Rivierengebied (1994) zijn nog een paar wandelingen niet afgevinkt. Waarschijnlijk omdat ze voornamelijk over geasfalteerde dijken gaan (met beelden van voorbij snellende motorclubs), hebben we ze steeds uitgesteld. Vandaag zal blijken dat je verwachtingen niet altijd hoeven uit te komen. Met het boemeltje van Arnhem naar Tiel zijn we snel op onze bestemming. Het is heerlijk weer en via een aantrekkelijke route worden we naar de Waalkant van Tiel geleid. Door de waterpoort verlaten we de nu nog vrij verlaten stad.
Het voet- en fietsveer naar Wamel komt net aangevaren en brengt ons voor 1,05 Euro p.p. naar de overkant. Een wandelend stel dat ook op het veer zit, gaat direct na het verlaten van de pont rechts de uiterwaarden in. We bedenken ons geen ogenblik en volgen dit voorbeeld in plaats van naar de dijk te lopen. We zien wel waar het schip strandt. Omdat er geen pad is, betekent het wel dat het lopen een stuk zwaarder gaat, maar dat mag de pret niet drukken. Aan de overkant van de Waal zien we Tiel nog liggen.
Geruime tijd vliegen twee gele kwikstaarten met ons mee en regelmatig stuiten we op groepen ganzen die met veel kabaal laten weten onze aanwezigheid niet op prijs te stellen. Ook vindt er beweiding plaats.
Dat betekent dat er zo nu en dan een prikkeldraadbarrière genomen moet worden, vaak met een overstapje en soms onder het prikkeldraad door. In het uiterwaardengebied liggen grote watervlakten deels oude rivierstrangen, deels door de mens uitgegraven.
Steeds houden we zicht op de Waal.
Als onze voorgangers even rusten, vragen we of zij weten hoe ver je kan lopen. Ze laten een zeer grof kaartje zien van hun wandeling en denken dat je zonder problemen door kunt lopen. Dus nemen we het volgende overstapje
en gaan weer verder. Na een paar kilometer komen we bij een kanaal dat naar een haven leidt. De haven staat weer in verbinding met een oude rivierstrang zodat we weer terug kunnen lopen. Dit keer wel langs de strang en niet langs de Waal.
Uiteindelijk komen we bij een pad dat naar de dijk leidt. Gelukkig zijn er maatregelen genomen om het berijden van de dijk met motorvoertuigen te ontmoedigen (stukjes fietspad en eenrichtingverkeer). Het is een mooi stukje langs het dorp Dreumel. Er staan diverse fraaie boerderijtjes.
Op de plaats waar een vroegere strang een kolk heeft veroorzaakt houden we lunchpauze.
Onze rust wordt tijdelijk verstoort door een paar crossmotoren die onder ons langs scheuren. Rond het dorp staan de boomgaarden volop in bloei.
Op de dijk staat ook een herinneringsmonument voor de watersnoodramp van 1855. Kruiend ijs maakte dat het rivierwater werd opgestuwd, waarop de dijken braken. O.a. liep de Gelderse Vallei en het Land van Maas en Waal geheel onder.
In een wei vol paardenbloemen steken een paard met twee jongedames scherp af.
Als we een pad zien lopen we weer naar de Waal toe door een stuk land dat de naam Bato's Erf draagt. Het ligt hier vol met merkwaardige betonnen blokken. Kunst of toch iets anders?
De meeste geluidsoverlast komt vandaag vanaf de Waal. Er is druk scheepvaartverkeer.
Op sommige stukken zien we bordjes met de tekst: struinroute Waal.
Dat is de route die onze aanvankelijke voorgangers dachten te lopen. Dat het daadwerkelijk struinen is wordt vooral duidelijk als we lange stukken door mul zand lopen.
Het zijn wel prachtige strandjes. Wat ons opvalt en ons zeer verbaast is dat het vol ligt met schelpen. Waar komen die vandaan?
Plotseling komt er een horde jongedames op ons afgestormd. Het lijkt of ze elkaar verdringen om het mooist op de foto te komen.
We keren nu de Waal de rug toe en lopen door het dorp Heerewaarden om de Maas te aanschouwen. Ze lopen hier op een afstand van een ruime kilometer parallel aan elkaar. Op deze rivier zien we alleen pleziervaart.
Nog iets verder waren Maas en Waal slechts een paar honderd meter van elkaar verwijderd. Hier ligt te midden van veel water het voormalige fort St. Andries. Wel nog in gebruik is een kanaal met sluis tussen Maas en Waal. Zodra we Rossum bereiken zien we een uitspanning. Na al onze inspanning vlijen we hier neder met mooi uitzicht op de Waal. We laten ons een Duits en een Belgisch biertje goed smaken.
Langs de kerk van Rossum bereiken we de Burcht van Rossum, rond 1850 in neo-Tudorstijl gebouwd op de fundamenten van de vroegere burcht van de roemruchte Maarten van Rossum.
Deze van oorsprong 13e eeuwse burcht werd al rond 1600 vernield tijdens het beleg van Zaltbommel en bleef nog lang tijd ruïne. Via het slingerbos (het kasteelpark) en de Waaldijk bereiken we de bushalte, waar spoedig een taxibusje ons naar station Zaltbommel brengt. Zo wordt deze dag geheel tegen de verwachting in nog grotendeels onverhard afgelegd met schitterend weer en flink door de zon verbrande koppen.