zaterdag 31 maart 2018 Sint Geertruid - Teuven 18,5 km
Leidraad voor deze dag is de Voetwijzer voor Nederland uit 1982, maar wij hebben de recentere tweede druk uit 1986. Bijna traditioneel is het dit weekend grauw en koud. Onze trein komt met een flinke vertraging, dankzij een overwegstoring, in Maastricht aan. Onze bus moet al vertrokken zijn, maar het geluk is aan onze zijde, want de bus heeft 8 minuten vertraging waardoor we hem nog net kunnen halen. In Sint Geertruid starten we bij de kerk, waarvan de oudste delen uit de 10e eeuw stammen.
Als we beginnen te wandelen is er nog veel blauw in de lucht. We houden een zuidelijke koers aan waarbij we spoedig in België zijn. Landerijen en bomen zien er nog winters uit.
Alleen de bosanemonen herinneren eraan dat het lente is.
De zon heeft al afscheid genomen als we in 's-Gravenvoeren aankomen. De kerk heeft een 14e eeuwse toren en een 18e eeuws schip en koor.
Het 18e eeuwse interieur is overgenomen van de Madaleinekerk in Luik. Bovenop de preekstoel staat de aartsengel Michael die de duivel vertrapt.
In de plaats komen we ook nog langs een watermolen die aangedreven kan worden door het water van de Voer.
We lopen nu een stukje langs dit riviertje.
Daarna gaan we flink omhoog om vervolgens langs een berkenbos af te dalen.
Ook hebben we zicht op Sint-Martensvoeren met zijn spoorwegviaduct.
Ook in deze plaats heeft de 18e eeuwse kerk een oude (12e eeuwse) toren, gelegen op een kunstmatige heuvel aan de Voer.
We lopen verder naar Sint-Pieters-Voeren met zijn slot van de Commanderie. Dit stuk liep ik al van het zomer met de bergsportvereniging vanuit Noorbeek. Het gaat verder naar Veurs, genoemd naar de gelijknamige zijbeek van de Voer. We passeren de bron van de Veurs.
Even later staan we bij de ingang van de tunnel van Veurs in de goederenspoorlijn Tongeren - Aken.
Hierna gaat het nogmaals omhoog en boven gekomen lopen we geruime tijd vlak, terwijl het even flink regent.
Als we in Teuven aankomen breekt even de zon door. We maken hiervan gebruik om onze regenkleding uit te trekken voor we ons melden bij Vrienden op de Fiets. Voor onze hartelijke gastvrouw blijken we de eerste gasten te zijn. 's Avonds eten we in het sfeervolle Moeder de Gans.
zondag 1 april 2018 Teuven -Epen en een rondwandeling vanuit Epen 20 km
Na een paasontbijtje met een beschilderd eitje zetten we onze tocht in grauw, miezerig weer voort. We steken de Gulp over
en stijgen daarna weer met een terugblik op Teuven.
Wat later zien we door het geboomte kasteel van Sinnich liggen.
Eigenlijk is het een 13e eeuws klooster, maar in de Franse tijd werd het opgeheven. Door afbraak en oorloghandeling is een groot deel verdwenen, maar de overgebleven gebouwen zijn nog monumentaal. Via een holle weg gaat het verder omhoog.
We komen bij de grens en betreden het Bovenste Bos.
Doordat dit wekend de gps-bestanden niet goed zijn overgekomen, lopen we hier een stuk verkeerd. Via Terziet lopen we tot vlak voor Epen en slaan af naar het onderste Bos om met een wandeling van de Vallekebergse Alpe Vrung onze tocht te vervolgen. Langs de westkant stijgen we langzaam tot de grenspaal bij het Bovenste Bos waar we al eerder deze dag zijn geweest. Daarna volgt een moeizaam stuk door diepe prut.
Voor we het Bovenste Bos verlaten, lunchen we bij een oude groeve. Het uitzicht is in vijftig tinten grijs.
We dalen daarna af naar de Terzieter beek die verder stroomopwaarts volgen.
We moeten een heuvel over en dat wordt weer een flinke glibberpartij. Wel hebben we mooi zicht op het oude kasteel Beusdael.
Door een lieflijk landschap dalen we af naar de Geul.
Zijn oevers zijn soms flink steil.
Via een brug komen we aan de andere kant en gaan dan richting Epen. Het lopen langs de Geul blijkt geen sinecure. Op diverse plekken zakken we diep weg in de löss.
We wisselen weer van oever en steken de Terzieterbeek over die hier in de Geul stroomt. Aan de andere oever loopt een schaapskudde.
Op het terras van restaurant De Smidse (we durven met onze modderpoten niet naar binnen) nemen we nog een koffie met vlaai voor we de lange terugreis aanvaarden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten