vrijdag 27 april 2018 (koningsdag) Udenhout - Drunen 17 km
Na de Voerstreek en het Gaasterland is nu Brabant aan de beurt uit onze Voetwijzer deel 1 uit 1982.
We treinen naar Tilburg. In Den Bosch voegt Frits zich bij ons. Samen bussen we naar Udenhout. Eerst lopen we door de Groenstaat Udenhout uit, waarna we het natuurgebied De Brand ingaan. Het Pelgrimspad doet dat een stukje verder en niet zonder reden. Dat zullen we spoedig merken. Eerst gaat het nog door een lieflijk landschap.
Als we wat verder zijn komen we in een moerasbos, terwijl het pad drassiger wordt.
Dat het hier zo drassig is heeft de mens aan zichzelf te danken. Op de noordelijker gelegen zandgronden werd landbouw gedreven, maar de grond werd zo uitgeput dat deze ging verstuiven. Door de ontstane zandduinen werd de afwatering van het gebied waar wij nu lopen naar de Maas afgesneden en ontstond er een moerasgebied. Tegenwoordig probeert men het overtollige water via kanaaltjes met een omweg toch naar de Maas te brengen. De Zandley is de belangrijkste.
De inheemse vogelkers bloeit nu mooi.
Hoe verder we komen hoe drassiger het wordt. Diverse stukken vormen een ware uitdaging. Hierbij verdwijnen de schoenen zo nu en dan dieper in de prut dan gewenst. Ook worden we aangevallen door horden muggen.
Een laatste onneembaar prutstuk weren we te omzeilen door op een rabat te springen en die af te lopen. Dan passeren we de Zandkantse Ley.
Dit was het oorspronkelijke afwateringskanaal, maar wegens te geringe afvoercapaciteit is nog de extra Zandley gegraven. Hierna wordt het pad beter begaanbaar en we zijn dan ook blij het droge zand te bereiken waar we ongestoord van onze koffie kunnen genieten. Na Bosch en Duin gaan we de grootste zandverstuiving van Nederland op.
Soms weet een eik zich te handhaven als hij met zijn wortel de oorspronkelijke bodem weet te bereiken.
We lopen door het zand tot aan de uitspanning de Roestelberg. Hier liggen zeer hoge stuifduinen, waar een pad bovenover loopt, maar dat grotendeels alleen toegankelijk is voor mountainbikers.
Vervolgens belanden we op het landgoed Plantloon met fraaie bossen, afgewisseld met water en weiden. Hier bevindt zich ook de Turfvaart die in 1396 gegraven werd.
Het herinnert aan de tijd dat arme boeren wat bij verdienden met turfsteken. We komen langs de fraaie hoeve Plantloon.
Als laatste lopen we langs het afwateringskanaal Den Bosch - Drongelen.
Bij de spoorbrug uit 1885 eindigt onze wandeling.
Een plaquette vermeldt dat de oorspronkelijke brug vijf maal zo lang was.
Sinds een half jaar staat er ook een kunstwerk in de vorm van een wiel.
De gemeente Waalwijk had er € 70.000 voor over. Wij lopen weer terug naar de bushalte in Waalwijk. De terugreis verloopt zeer voorspoedig.