Half juli liepen we al een stukje van bovengenoemde Capitoolwandeling na een bezoek aan Machteld en Bik. Deze dag hebben we in de ochtend een bezoek aan Jasper, Femke, Bram en Tom gepland en kunnen we 's middags de wandeling afmaken. We treinen van Muiderpoort naar Centraal en lopen naar de Singel. Hier is goed te zien dat hoe hoger de verdieping, hoe lager de ramen zijn.
Op Singel 77 laat een stadbusschieter in 1661 een pand oprichten met een toepasselijke gevelsteen.
We steken de Keizersgracht over. Op de hoek met de Leliegracht staat het art nouveaupand van de voormalige Eerste Hollandsche Levensverzekeringsbank. Het heeft o.a. 15 jaar als hoofdkantoor van Greenpeace gediend.
Het is overal vreselijk druk met toeristen, maar de rij bij het Anne Frankhuis hadden we niet verwacht. Die gaat helemaal om de Westerkerk heen!
De Westerkerk ontworpen door Hendrick de Keyser en in 1631 voltooid door zijn zoon Pieter staat er puik bij.
De toren wordt bekroond door de kroon van keizer Maximiliaan en is bezet met 870 glasparels.
Op de Bloemgracht 81 is het huis De jonge Saayer, de zoon van De Saayer op 77.
87 - 91 zijn drie identieke trapgevels uit 1642 met de naam de drie Hendrikken, de gevelstenen vermelden Steeman, Landman en Seeman.
Noordermarkt 16 heeft ook een bijzondere gevelsteen.
Aan de Karthuizerstraat ligt het grootste hofje van de Jordaan: het Huys-Zitten-Weduwen-Hofje uit 1650 gesticht op het terrein van het vroegere karthuizer klooster. Het behoorde aan een stichting die voedsel en turf uitdeelde aan weduwen. Er waren 100 woninkjes. Het hofje is nu een paradijsje in de drukke stad. De tuin was vroeger het bleekveld.
Wij lopen verder naar het Westerpark. De aanleg startte in 1890, nadat station Willemspoort gesloopt was, waar vandaan eerst de treinen naar Haarlem vertrokken. Na sluiting van de Westergasfabriek werd het park met het terrein van de gasfabriek uitgebreid.
We passeren het Domela Nieuwenhuismonument.
De Brouwersgracht ligt er schitterend bij.
Op Singel 2 bevindt zich het z.g. Spaanse Huis. De naam herinnert aan de moordpartij op de Naardense burgerij in 1572 door de Spaanse troepen door tableaus aan de gevel. Het is de breedste trapgevel van Amsterdam en het pand heeft vele functies gehad o.a. kerk en bakkerij voor het Franse garnizoen.
De gevelsteen verwijst naar een vroegere bewoner: Jansz. Cruywagen.
Dit was een kleine selectie van alle bezienswaardigheden tijdens onze wandeling door het altijd weer boeiende Amsterdam. Op Centraal pakken we de trein naar huis.
Weer een mooi stukje cultuur.
BeantwoordenVerwijderen