Wij maken weer en wandeling met Arnold, die de boerenlandwandeling Ooievaarspad vanuit Nieuwpoort heeft uitgezocht. Wij treinen naar Gouda en gaan met de bus naar Schoonhoven en beginnen aldaar met de wandeling. Via de parkachtige wal aan de oostkant lopen we naar het veer over de Lek. Aan de overzijde is het nog een stukje lopen naar Nieuwpoort. Aan de buitenkant van de vesting lopen we naar de Lek. De kattenstaarten staan hier mooi te bloeien.
Via een doorgang in de vestingwal komen we het stadje in, dat al in 1283 stadsrechten kreeg.
Spoedig staan we voor het stadhuis.
De bouw in 1697 is te danken aan het rampjaar 1672. Toen werd in allerijl de Hollandse waterlinie ingesteld. Na het rampjaar werd de waterlinie (van Muiden tot Gorinchem) aanmerkelijk verbeterd. In Nieuwpoort kwam een sluis die de Alblassewaard met water van de Lek kon doen onderlopen. Omdat men wel aanvoelde dat de boeren daar in zo'n geval niet blij mee zouden zijn, bouwde men in 1697 een nieuw stadhuis over de sluis heen, zodat die goed beveiligd was. Het oude stadhuis werd afgebroken. Aan de achterzijde van het stadhuis is een waag aangebouwd,
Na een koffiepauze aan de zuidkant van het stadje, gaan we het boerenland in. Na enige tijd komen we bij de Westermolen uit 1652, die met twee andere molens de polder Langerak droog moest houden.
Iets verder staat de Goudriaanse molen uit 1779 die de polder Oud-Goudriaan moest bemalen.
Wij gaan even Goudriaan in. Het 17e eeuwse regthuys heeft afgehakte wapenschilden boven de deur.
In de Franse tijd werd er belasting geheven over aangebrachte wapenschilden, waar de toenmalige eigenaar geen trek in had.
Het huis staat momenteel te koop.
De 15e eeuwse kerk is in 1751 ingrijpend gerestaureerd. De dwarsarmen werden grotendeels afgebroken om met dat materiaal het schip weer goed te kunnen opbouwen. De toren is al lange tijd een zorgenkind. Hij staat uit het lood en dreigt van de terp af te glijden.
Wij vervolgen onze route langs het water de Dwarsgang.
We zien grote hoeveelheden blaasjeskuid bloeien.
Op een gegeven moment moeten we haaks het weiland in, maar het is niet duidelijk waar, Via een dam gaan we in zuidelijke richting, maar als we bij een boerenbetonweg uitkomen blijkt dat we niet juist gelopen hebben. De weg komt bij een boerderij uit. Ook hier is niet duidelijk hoe het verder moet. Zodra we het erf af zijn belanden we in theetuin De winde. Zo'n fraai plekje kunnen we niet voorbij lopen en even later zitten we aan het fris/thee/koffie en gebak.
Bij wat minder weer kan er ook overdekt gezeten worden.
Hierna zijn we spoedig bij de Achterlandse molen uit 1596, die de polder Liesveld bemaalt.
Het scheprad zit aan de buitenzijde.
We passeren nog drie molens, voor we Groot- Ammers bereiken. We lopen langs de zuidkant en gaan daarna onverwacht weer het boerenland in, waarna een lang weideperceel overgestoken moet worden.
Als we aan het einde op een weg komen gaan we de mist in. Door de summiere beschrijving, blijkt achteraf dat we een afkorting nemen in plaats van de route langs het voormalig ooievaarsdorp Liesveld. Wel komen we nu langs een restant van het vroegere zeer grote kasteel Liesveld. Het kasteel werd in 1042 gesticht en was is 1733 nog in volle glorie. Wat er daarna gebeurd is is duister,
Op de Lekdijk aangekomen rest ons nog deze tot het veer af te lopen. Langs de oever staat nog veel industrie, maar uiteindelijk zien we het silhouet van Schoonhoven opduiken met zijn kenmerkende watertoren en kerk.
Na het oversteken van de Lek betreden we Schoonhoven via de Veerpoort uit 1601. Het is de enig overgebleven stadspoort. Het bouwsel op de poort heeft dienstgedaan als ziekenzaal.
Aan de Haven van Schoonhoven koopt Lilian een pak hooi voor onze logee Vlekje. Daarna hebben we nog tijd om de 13e eeuwse Grote kerk te bekijken. Het bouwsel is in de loop der eeuwen veelvuldig verbouwd vanuit een kruiskerk. We komen binnen door het driebeukige hallenkoor.
Het koor is afgescheiden van het dwarsschip.
In de afscheiding bevindt zich een renaissance oksaal met fraai houtsnijwerk, dat bij de reformatie tot herenbank is getransformeerd.
Het dwarsschip is de ruimte waar de kerkdiensten worden gehouden.
Het orgel is uit 1975. De orgelkas van het oude orgel staat nu in de Laurenskerk te Rotterdam.
Achter het orgel is nog een deel van het schip. Hier hangen een paar enorme wandborden. Een tien- geboden-bord
en een bord van het schuttersgilde.
Er is ook modern glas-in-lood
en oude grafstenen. De in 1546 geboren burgemeester moest het bij zijn overlijden op 90 jarige leeftijd doen met een graf(steen) die daarvoor al tweemaal gebruikt was.
De toren van de kerk was hier ook een groot probleem. In de vorige eeuw moest de kerk sluiten omdat de toren om kon vallen. Men heeft toren met veel beton(nen palen) weer gestabiliseerd. Hij staat wel 1,5 m uit het lood.
Een wandeling die gedeeltelijk welbekend was, maar ook nieuwe stukken liet zien
Geen opmerkingen:
Een reactie posten