Afgelopen donderdag liep ik met de "oudjes" van de bergsportvereniging een dagje vanaf station Mook-Molenhoek. Het was haast zomers weer. Op de Mookerschans keken we uit op de Maas vallei.
Tijdens de lunch in Molenhoek zaten we te genieten van de zon op het terras. Hoe anders is dit op deze zondag. We gaan met regen van huis die het zonder onderbreken volhoudt tot onze thuiskomst. We gaan vandaag met Arnold het bekende rondje Naardermeer doen. En omdat we in het verleden al meermalen een wandeling met hem geannuleerd hebben vanwege het weer durven we dit niet nogmaals te doen. In Utrecht voegt Arnold zich bij ons voor het laatste stuk naar Naarden-Bussum. Voor we op pad gaan drinken we op het station koffie met een flink stuk zelfgebakken notentaart. Gelukkig is het vrijwel windstil en is de temperatuur niet erg laag. Vroeger lagen rond het Naardermeer uitgestrekte rietvelden, die elk jaar gemaaid werden en voor velen een goede boterham opleverden. Daarom werden de velden goed boomvrij gehouden. Na het instorten van de rietmarkt zijn er snel bomen opgeschoten in de rietvelden en nu is het hele meer omsloten door een bosrand. Het is daar aantrekkelijk lopen, links het bos en rechts de Keverdijkse polder.
Ook staan hier nog prachtige boerderijen.
Het Naardermeer is een natuurlijke plas. Al vanaf de 14e eeuw heeft men getracht de plas droog te leggen. De laatste maal was dat in 1883. We komen langs de Machine, waar het stoomgemaal stond dat de plas leeg moest pompen. Dat lukte wel, maar het gemaal moest blijven werken om de boel droog te houden. Door het vele kwelwater bleek de polder niet economisch te exploiteren en gaf de eigenaar er de brui aan en binnen de kortste keren stond de boel weer blank. Er was naar huidige maatstaven ongeveer 77 miljoen EURO in het project gestoken. Toen de gemeente Amsterdam er een vuilnisstort van wilde maken, groeide uit het protest de oprichting van Natuurmonumenten. Wij lopen richting Vecht. Daar lag een oude schans, dat later een fort werd van de Oude Hollandse Waterlinie. Na het graven van de 's Gravelandse vaart lag hier ook de sluis naar de Vecht. Deze vaart werd o.a gebruikt om zand van het Gooi naar Amsterdam te transporteren voor de stadsuitbreidingen. Bovendien kon de sluis gebruikt worden om het achterland onder water te zetten. Het fort deed ook dienst in de Nieuwe Hollandse Waterlinie en in de Stelling van Amsterdam. In 1845 werd het fort verandert in een torenfort. Toen het fort na de tweede wereldoorlog zijn functie had verloren, heeft men in de vijftiger jaren gepoogd het op te blazen, maar de buitenkant bleef overeind staan. In 2007 is het terrein aan een stichting overgedragen en zijn de resten gerestaureerd.
Vlak ernaast is een nieuw restaurant gekomen en wij maken daar dankbaar gebruik van om even droog te kunnen zitten en wat op te warmen. Vlak nadat we weer zijn vertrokken, vinden we een overdekte houtopslagplaats waar we prima kunnen zitten om ons eigen broodje te verorberen. De baas van het restaurant komt met de auto langs en zwaait joviaal naar ons. Ook in de directe omgeving van het torenfort zijn nog forten gelegen, die wat verdekt in het landschap liggen.
We betreden weer de Keverdijkse polder, waar we ons een flink stuk moeten verplaatsen. Dit gaat zeer moeizaam. Het is er kletsnat en je moet oppassen niet in de vette klei weg te zinken. Het is een soort spitsroeden lopen.
We zijn dan ook blij als we de bosrand van het Naardermeer weer bereiken.
Hier loopt ook een paadje naar een vogelkijkhut. De vogels zitten op grote afstand, maar je krijgt wel een idee van de weidsheid van het Naardermeer. Het bestaat uit vele plassen en dit is de kleinste.
Gelukkig gaat het laatste deel van de wandeling grotendeels over vlonders. Het blijft uitkijken, want ze verkeren niet overal in puike staat.
Plotseling vliegt er een losgebroken hond langs ons heen. We zien grote groepen ganzen op de vleugels gaan en twee reeën rennen voor hun leven. Als we weer op het station komen, rijdt onze trein direct binnen. Ook in Utrecht hebben we onmiddellijk aansluiting zodat we vlot thuis zijn. Ondanks de regen een prachtige sfeervolle herfstwandeling.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten