Lilian is vier dagen vrij en voor het weekend is fris, maar droog weer voorspeld. Reden om weer een paar wandelingen van de Vallekebergse Alpe Vrung af te vinken. Het reserveren van een overnachting heeft de nodige moeite gekost. geen gehoor of alles volgeboekt. Een adres met één bed is bereid ons uit de brand te helpen door een matras op de grond te leggen als we daar genoegen mee nemen en dat doen we. Met trein en bus komen we in Sint Geertruid, waar we nog net voor de middag aankomen. De zon doet moeizame pogingen om door de mist heen te breken. Maar als dat lukt is het licht fel. We starten bij de van oorsprong 11e eeuwse Sint Gertrudiskerk.
Via een landweg gaan we omhoog richting Savelsbos. We boffen want de zon komt nu goed door en de appels en kersen staan in volle bloei.
Als we het Savelsbos bereiken, blijkt ook hier de ondergroei met alle denkbare soorten in bloei te staan. Grote oppervlakken zijn bedekt met daslook.
Door het prachtige bos met zo nu en dan flink op en neer bereiken we de Scheggelder Grub.
Het is een diepe droge beekbedding. Alleen bij hevige regenval voert hij water af. Wij passeren hem via een stalen brug hoog erover. Een stuk verder verlaten we het bos en lopen naar Eckelrade. We zijn hier op een gloeiend plateau met grasland, akkers en boomgaarden. De bloeiende kersen maken de omgeving feestelijk.
Ook hebben we op het plateau weidse uitzichten.
Uiteindelijk bereiken we een noordoostelijke uitloper van het Savelsbos. Van de bosflora valt de eenbes op.
Na een flinke stijging en daling zijn we bij de Riesenberggroeve. Hier werden vroeger mergelsteen en vuursteen gewonnen.
Door de winning zijn er holle ruimtes ontstaan.
We steken hierna de autoweg over en vervolgen ons pad door het Savelsbos. Een verrassing is een grote plek met gele anemonen.
Vlak erbij staan groepen amandelwolfsmelk te bloeien.
En overal zijn grote plakkaten grootbloemmuur.
Op een gegeven moment verlaten we het bos weer om naar Sint Geertruid terug te keren. De laatste meters worden tussen hoge meidoornhagen afgelegd.
Daar zullen we de nacht doorbrengen. Het blijkt na enig zoeken een gedeelte van een verbouwde carréboerderij te zijn. Het is al tegen zevenen en na een korte douche gaan we weer terug naar Banholt om kookkunsten van Brasserie 't Voshoes te beoordelen. We worden niet teleurgesteld. Ik neem een gerecht met zalm, makreel en garnalen en Lilian met geitenkaas. De keuze aan Belgische bieren is groot en het wordt een Westmalle dubbel. Tijdens het eten gaat de er tegenover gelegen kerk uit. Tot onze verbazing is de kerk goed gevuld geweest met alle leeftijdscategorieën. Iedereen heeft gezegende buxustakjes in de hand. Ons restaurant is goed gevuld en sommige autochtone gasten proberen door wenken ook een takje te bemachtigen. Het is donker als we tevreden de gelegenheid verlaten. We maken nog een klein ommetje door het boerenland, waarbij we talloze stegelkes passeren. De kerktoren van Banholt is verlicht. Ernaast staat een hoge meiboom.
Als je op ons overnachtingsadres terug zijn, nodigen de gastvrouw en gastheer ons uit om nog wat te drinken. Ze 17 jaar geleden hier naartoe verhuist omdat meneer in Luxemburg ging werken. Alleen in het weekend was hij thuis en werd er gewerkt aan de verbouwing. Ondertussen is hij op een leeftijd om gepensioneerd te zijn, wat hij ook graag zou willen, maar omdat de financiën dat nog niet toelaten werkt hij als zzp'er. Maandag moet hij om vier uur opstaan voor een klus in Tsjechië. Mevrouw werkt als zzp'er in de verpleging. We gaan naar bed en ik slaap heerlijk; er is hier geen geluidje te horen.
zondag 13 april 2014 Rond Noorbeek 20 km
Om half zeven gaat de mobiel af. Anya blijkt gisteravond een berichtje gestuurd te hebben dat ze vandaag met ons mee wil wandelen en wil bevestiging. Omdat we elkaar rond 11 uur in Noorbeek zullen treffen, moeten we iets verzinnen om de tussen tijd op te vullen. Na een goed ontbijt en een geanimeerd gesprek vertrekken we rond negen uur. Het is nog behoorlijk koud en bewolkt. We hebben besloten de wandeling van gisteren weer op te pikken en lopen weer naar Banholt terug. Daar gaan we over het plateau richting Herkenrade. Ondanks dat het zondag is zijn vele boeren actief op het land.
In Herkenrade gaan we van de route af en nemen een heel aardig pad naar Mheer. In deze plaats staat een prachtig 14e eeuws kasteel met kasteelhoeve. We willen het wel bekijken, maar onze afspraak met Anya laat dit niet toe. We volstaan met enige vluchtige blikken vanaf het kerkhof.
We zijn Mheer nog niet uit als een auto plotseling naar links uitzwenkt en naast ons tot stilstand komt. Het blijkt Anya te zijn. We onderbreken onze wandeling en laten ons naar Noorbeek vervoeren. op de parkeerplaats in het centrum komen de auto's continu aangereden, waarna de inzittenden hun wandelschoenen aantrekken. Lilian wil voor koffie en vlaai naar hotel Brigida, waar we zo'n 20 jaar geleden eens hebben overnacht, maar dat nu wel een andere eigenaar heeft. We gaan naar binnen, want het is nog geen terrasweer. Het interieur komt nog heel vertrouwd voor. Na deze pauze gaan we op pad , maar dat is wel even schrikken. Een grote menigte wringt zich door een steegje, waar ook onze wandeling begint. Na een paar honderd meter gaan wij gelukkig in een andere richting en lopen over een smal paadje omhoog.
Via Bergenhuizen en Schey gaat het naar Schilberg. Onderweg kunnen we veelvuldig genieten van de bloesem.
Diep beneden ons zien we enigszins in de nevel Slenaken liggen.
Voor we het bos uitgaan houden we nog een lunchstop. Daarna passeren we de Voer en lopen verder langs het goederenspoor naar Sint-Martens-Voeren. De Voer is hier nog een miezerig stroompje voor zo'n groot dal.
Bij de Sint Martinuskerk met 12e eeuwse romaanse toren gaat het weer steil bergop via een pad dat veel erosie vertoont.
Helemaal boven zijn we weer op het plateau en passeren daar de landsgrens.
Na het gehucht Vroelen zetten we de afdaling naar Noorbeek in. We zien de Sint Brigidakerk onder ons liggen achter een zee van bloeiende appels en kersen. De kerk is in de 13e eeuw als romaanse kerk gebouwd. De toren heeft zelfs 11e eeuws muurwerk, maar was oorspronkelijk misschien een verdedigingstoren.
Op het terras van d'r Pley drinken we nog wat. Ik neem een Affligem blond. Daarna rijdt Anya ons naar station Sittard. Zodoende zijn we half zeven thuis. Zuid-Limburg was weer schoon.