Open Monumentendag is in sommige plaatsen Monumentenweekend. Zo gaan net als vorig jaar naar Amsterdam. Bij De Bazel halen we het programma en onze kaartjes voor het Paleis op de Dam op en gaan dan naar ons eerste object: het advocatenkantoor van Hammerstein aan de Herengracht. Het is een dubbel woonhuis uit 1670. De marmeren middengang is rijk voorzien van stuc- en beeldhouwwerk.
Er zijn vier stijlkamers.
Ook in de lichtschacht bevindt zich fraai stuc- en beeldhouwwerk.
Hierna staat museum Het Grachtenhuis op het programma. Het is een breed grachtenhuis uit 1665. In de linker achterkamer zijn schilderingen van Jurriaan Andriessen uit 1776.
Achter het pand is een aardige tuin.
Het grootste deel van het huis blijft voor ons gesloten, tenzij we willen betalen. Het volgende grachtenhuis of liever drie grachtenhuizen zijn gesloopt, waarna er in 1921het hoofdantoor van de Deli Batavia Maatschappij verrees. Vooral het trappenhuis is interessant met veel keramische tegels
en glas-in-lood.
Sinds 1965 is het in gebruik bij de universiteit van Amsterdam. Lilian wil voor de lunch nog het
oude stadhuis bekijken, maar als we daar aankomen blijkt de tijd toch te krap en eten we ons broodje op een bankje aan de Oude Zijds. Daarna is het tijd om het Paleis op de Dam te bekijken. Oorspronkelijk was het het stadhuis van Amsterdam door Jacob van Campen ontworpen in 1648, maar in 1808 eiste Lodewijk Napoleon het op als zijn paleis. Sinds 1936 is het een paleis voor ons vorstenhuis. De hal waar we binnenkomen aan de Damzijde imponeert al door monumentaal beeldhouwwerk en marmer.
Op de vloer is de wereldkaart aangebracht.
Atlas is prominent aanwezig.
Via schitterende galerijen
heb je toegang tot talloze stijlkamers.
We komen ogen te kort om alles te bekijken. Ook boven ons hoofd bevinden zich schilderingen.
Enigszins overweldigd verlaten we dit pronkstuk uit de gouden eeuw. We gaan nu naar een ander
voormalig stadhuis. Toen het Amsterdamse stadsbestuur uit het stadhuis op de Dam was gezet trok het in een complex aan de Oudezijds Voorburgwal. Oorspronkelijk stonden hier twee 15e eeuwse kloosters: het Ceciliënklooster aan de noordzijde en het Catharinaklooster aan de zuidzijde met een grote binnenplaats er tussen. Een torentje herinnert nog aan het Ceciliënklooster.
Na de reformatie werd het een logement voor Princen en Groote Heeren. De Franse koningin
Maria de Medici logeerde er in 1632. Daarna werd het stadhuis voor het stadhuis op de Dam af was.Vervolgens diende het hele complex als zetel van de Admiraliteit tot de Franse tijd. In 1662 werd aan de zuidzijde een prachtige gevel in Hollands Classicisme gebouwd.
Hier is tegenwoordig de ingang van het vijfsterrenhotel The Grand. Toen het stadhuis te klein werd is er nog een grote vleugel langs de Oudezijds Voorburgwal aangebouwd in Amsterdamse Schoolstijl. In het oude gedeelte bevindt zich de raadszaal. Achter de tafel van B&W bracht de kunstenaar Thorn Prikker schilderingen aan die echter nooit voltooid zijn door zijn ontijdige dood.
In het trappenhuis van de nieuwe vleugel is veel gebrandschilderd glas van Richard Roland Holst.
Pronkstuk van de nieuwe vleugel is wel de eerste klas trouwkamer. Één wand bestaat uit figuren in glas-in-lood; de andere wanden zijn bedekt met gestileerde figuren in een paar kleuren. Het geheel is werk van de kunstenaar Chris Lebeau.
Nu gaan we naar het Blauwlakenblok, een van oorsprong 14e eeuws woongebied. De Bijenkorf
wilde er een parkeergarage neerzetten, maar de gemeente heeft toch besloten de wijk te renoveren.
We hebben de bouwvallen drie jaar geleden met Monumentendag bekeken. Het is verrassend nu de
resultaten te zien. Men heeft zoveel mogelijk de middeleeuwse panden teruggerestaureerd, maar wel voorzien van hedendaags comfort. De panden aan de Oudezijs Voorburgwal zijn koopappartementen met mooi uitzicht,
de rest wordt grotendeels verhuurd. Als laatste brengen we een bezoek aan Onze Lieve Heer op Zolder. Toen de katholieken met de reformatie uit de Oude Kerk verjaagd werden, mochten ze niet meer openlijk hun geloof belijden. Een rijke katholiek stelde de bovenste verdiepingen van zijn
grachtenhuis beschikbaar voor de eredienst. Op dit moment wordt de kerk grondig gerestaureerd en is gedeeltelijk ontmanteld.
Van het orgel rest nu alleen nog de kast.
Vanuit een zolderraam heb je een mooi uitzicht op de voormalige parochiekerk.
Het keukentje is nog geheel in oude stijl.
Hiermee is ons monumentenweekend weer ten einde. Amsterdam heeft wat ons betreft gewonnen. Het heeft zoveel te bieden dat we nog jaren vooruit kunnen.