zondag, 12 september 2010
Enkele steden verlengen Monumentendag met de zondag. Amsterdam is er één van. Voor ons ideaal, want Amsterdam heeft zoveel monumenten dat ik de rest van mijn leven nog voort kan. Als we het Centraal Station uitkomen, zien we net de St. Nicolaaskerk uitgaan. Hoewel deze kerk niet meedoet aan Monumentendag glippen we tegen de stroom in naar binnen. De neobarokke kerk van ruim een eeuw oud heeft een mooie koepel.
Daarna gaan we naar Magna Plaza, het voormalige hoofdpostkantoor dat omgetoverd is tot winkelcentrum. We krijgen hier een rondleiding tot in de zolders, maar het zijn vooral de bogengalerijen die in het oog springen.
Vandaar gaan we naar de Lutherse kerk aan het Spui die tevens aula van de Universiteit is. Het is van oorsprong een schuilkerk. Hiervoor werden uiteindelijk zeven pakhuizen aangekocht, waarvan de gevels bleven staan. Het heeft van binnen rondom galerijen. De bovenste galerij was voor de wezen.
Nu naar De Krijtberg, een neogotische kerk van architect A. Tepe aan de Singel. Enige jaren terug was is ik diep onder de indruk van een kerk van hem in Raalte. Hier heeft hij zich wel moeten
behelpen. Het perceel grond waar op gebouwd moest worden is vrij smal; naar achteren had hij wat meer ruimte. De hele inrichting van de kerk werd door kunstnijverheidsateliers gemaakt. Zo is
de preekstoel ook heel bijzonder.
Tijdens ons bezoek krijgen we ook nog een concert. We willen vervolgens naar de woning van
Cohen. Deze blijkt zo in trek dat er een rij van een paar honderd meter op de Herengracht staat. Wij
besluiten dan maar de woning er naast te gaan bekijken; ook een ex-burgermeesterswoning. Een bankier gaf aan het eind van de negentiende eeuw echter opdracht voor het huidige interieur. Als je de trap opgaat kijk je tegen een glas-in- loodraam dat een mooi licht geeft. Boven de trap is een grote plafondschildering.
De vertrekken zijn rijk gedecoreerd.
Een plafondschildering vind ik heel fraai.
Een eindje verder op de Herengracht is het Goethe Institut; ook een prachtig pand uit de 17e eeuw. Het trappenhuis heeft prachtige ramen van geëtst glas.
De stijlkamers zijn helaas voorzien van een klimaatbeheersingssysteem dat vloekt met het
interieur.
Een oude kachel vind ik mooi.
Het laatste pand van deze dag is al meer dan 50 jaar eigendom van de Vereniging Hendrick de Keyser en bevindt zich aan de Keizersgracht. Het moet nog gerestaureerd worden naar het laatste interieur uit de 19e eeuw. Het achterhuis kon via een aparte ingang naast het huis betreden worden. Boven die deur bevindt zich een vergulde ster, waarnaar het huis vernoemd is. In het achterhuis is ook een opmerkelijk cassettenplafond.
Tevreden gaan we weer huiswaarts.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten