IN BEWERKING
7 april 2023 Station Diemen - Station Weesp
Oude Smidse in Diemerbrug
Het Diemerbos is zeer uitgestrekt en waterrijk.
Via de spoorbrug steek ik het Amsterdam-Rijnkanaal over.
Uitbundige sleedoornbloei
2 april 2023 Muiderberg - Station Weesp
tegen de richting
Van Muiderberg naar Weesp loop ik over de voormalige Zuiderzeedijk. Die is van klei en omdat het veel geregend heeft, wordt het een glibber- en glijpartij met een laag klkei onder je zolen. Wel steeds mooi zicht over het water.
Ook aardige strandjes.
Het Muiderslot komt in zicht.
Bijna bij de ingang.
De binnenplaats van het kasteel. De weergangen, zoals links op de foto liepen allemaal dood, zodat de vijand bij binnendringen vastliep.
Bij het kasteel hoort ook een complex tuinen. Hier een nog wat kale berceau.
De grote kerk van Muiden. De romaanse toren stamt uit de 12e eeuw. De toreningang ligt nu grotendeels onder het maaivlak.
De vroegere zeesluis van Muiden.
Lopend langs de Vecht naar Weesp.
Torenfort aan de Ossemarkt te Weesp.
De gotische grote kerk van Weesp met ook een romaanse toren.
Het 18e eeuwse stadhuis van Weesp, gebouwd op de plek van het vroegere stadhuis. Het is nu ook een museum.
Zicht op de grote kerk vanuit het stadhuis.
De gigantische hal op de eerste verdieping van het stadhuis met een zeer fraaie vloer en veel stucwerk. Het lijkt rechthoekig, maar is het niet.
Doorgang naar de vroegere rechtszaal.
18 maart 2023 Muiderberg - station Naarden - Bussum
De Joodse begraafplaats te Muiderberg. Ook een monument van Jodenvervolging, niet van WO II, maar van drie eeuwen eerder. Begin 17e eeuw kwamen vervolgde Portugese Joden naar ons land, iets later volgden z.g. Hoog-Duitse Joden uit Midden- en Oost Europa. De eerste groep was vermogend, de tweede groep straatarm. De Hoog Duitse Joden kochten in 1642 deze begraafplaats, waar nu 45.000 graven zijn. De Joden werden hier toentertijd gedoogd, maar waren van vele beroepen uitgesloten.
Ik steek de A1 over, 16 baans! In mijn jonge jaren tufte ik hier op mijn motorfiets van Deventer naar de Zaan op een tweebaansweg.
Ik bereik het natuurgebied Naardermeer.
Het Naardermeer.
De Machine, het voormalige gemaal dat het Naardermeer leegpompte voor landbouw. Door de grote hoeveelheid kwel bleek dat niet rendabel en liet men het weer vollopen. De Machine is tegenwoordig een eenvoudige horeca.
Nogmaals het Naardermeer. Op het water zijn alleen twee meerkoeten te zien.
Een aardig optrekje aan het Naardermeer.
Deze grauwe gans loopt vol misbaar voor mij uit.
Klein hoefblad staat overal vol in bloei.
Gallowayfamilie met fraaie vachten.
25 februari 2023 Hilversum station - Naarden Bussum station
Tegen de richting in.
Bij Hilversum Mediapark ga ik even van de route af en over het spoor
om het zeer interessante instituut voor beeld en geluid te bezoeken.
De Westerheide
De Bussumerheide
Een grote tak is uit een berk gescheurd. Deze Hooglander weet de malse twijgjes zeer te waarderen.
De St. Vitiskerk van Cuypers uit 1884 in Bussum. In 1982 aan de dienst onttrokken, waarna leegstand.In 1988 was er een grote brand, waarbij o.a het monumentale orgel werd verwoest. Nu is de kerk verbouwd tot 32 appartementen.
De er vlakbij gelegen Vredekerk uit 1914 heeft hetzelfde lot ondergaan. Hierin zijn 18 appartementen. Het appartement in de toren heeft vijf verdiepingen.
De oude begraafplaats van Naarden werd in 1830 gesticht en staat nu vol met bloeiende boerenkrokussen.
Geheel achterin bevindt zich de joodse begraafplaats.
De eerste synagoge van Bussum uit 1919.
19 februari 2023 Hilversum station - Hilversum Sportpark station
De 15 e eeuwse Grote kerk in Hilversum brandde in 1629 af. Na herbouw gebeurde dat nogmaals in 1766 en 1971. De toren leed ook steeds schade, maar heeft zijn oorspronkelijke vorm behouden.
q
Eind 18e eeuw werd het begraven in kerken steeds minder gewenst bevonden en zo ontstond er dicht bij de kerk een begraafplaats, Deze begraafplaats " Gedenkt te sterven" is al bijna 100 jaar gesloten en nu een stadstuin.
Hier bevindt zich ook een Mauthausenmonument. Tewerkgestelde gedeporteerden moesten onder erbarmelijke omstandigheden werken in een steengroeve bij het Oostenrijkse Mauthausen. Er werd graniet gewonnen, waarvan een stuk in het monument is verwerkt. Een oudoom van mijn dochters is daar bezweken.
Een bijzonderheid in de bebouwde kom van Hilversum is de diep ingesneden Gooise vaart. Via de Vecht en de 's Gravelandse vaart konden zo bouwmaterialen naar Hilversum verscheept worden. Tot 1937 heeft het dienst gedaan. Daarna zijn de oevers begroeid geraakt.
Op verschillende plekken passeer ik z.g. struikelstenen, de tekst er op spreekt voor zichzelf.
In Nieuw Loosdrecht worden voor de oorlog joodse kinderen die uit het buitenland gevlucht zijn in een paviljoen opgevangen. In 1942 worden ze getipt dat er een razzia aankomt en worden 49 kinderen op onderduikadressen gebracht, Door verraad overleven 23 van hen de oorlog niet.
Ik ga even van de route af om de voorjaarsflora bij kasteel Sypesteyn te bewonderen. In het bijgebouw moet ik mijn toegangsbewijs voor het park halen.
Krokussen, winteraconieten, stinkend nieskruid, maar vooral miljoenen sneeuwklokjes.
In nieuw Loosdrecht staan vele boerderijen uit de 17e en 18e eeuw.
De winterse Hoorneboegse Heide.
18 februari 2023 Baarn station - Hilversum Spotpark station
Tegen de richting in.
Omdat de route vrijwel geheel langs de spoorlijn loopt, ga ik al snel van de route af om over het landgoed Buitenzorg te lopen. Het was oorspronkelijk 200 ha groot. Op 7,5 ha is nu het grootste scoutingcentrum gevestigd met talloze kampeerplekken met aansprekende namen.
Het voormalige koetshuis van Buitenzorg.
In 1696 kocht Marcus Mamuchet een stuk grond van 3 km lang en 300 m breed om er een buitenplaats, het huidige kasteel Groeneveld, te bouwen. Hij begon met de de bouw van een boerderij "De Ossenstal" recht tegenover het te bouwen buiten, zodat werklieden een onderkomen hadden tijdens de bouw.
Hierna werd de Oranjerie, rechts en het koetshuis, links buiten beeld gebouwd en als laatste het huis, wat nu het middengedeelte van het hoofdgebouw is. Het was een getrouwe kopie van zijn huis aan de Keizersgracht. Een latere eigenaar heeft de zijvleugels er aan laten bouwen.
Een imposante ingang. Ik krijg hier een privérondleiding van anderhalf uur.
Dit zie je als je via de hoofdingang naar binnen komt.
Doorkijkje van het trappenhuis naar de lichtkoepel.
Uitzicht op het park
Ik vervolg mijn pad door het park in Engelse landschapsstijl.
Rechts achter is een grote opgeworpen heuvel. De eerste eigenaar wilde daar een wijngaard aanleggen, maar daar is nooit wat van gekomen.
12 februari 2023 Amersfoort station - Baarn Station
Vooraf bezoek ik museum Kade.
Op mijn wandeling kom ik langs de oude begraafplaats Westerkwartier in Amersfoort. Ik kan het niet nalaten daar ook een wandeling te maken tussen scheve en met mos overgroeide zerken. Een oase van rust. De joodse begraafplaats , waar in mijn beschrijving alleen aandacht wordt besteed, ligt aan de andere kant van de Soesterweg en telt 3800 graven zonder romantiek.
Om een lang stuk asfalt te vermijden, maak ik een onverharde omweg langs de Eem. Hier de 17e eeuwse boerderij Kleine Melm, dat toendertijd ook veerhuis en café was.
19 november 2022 Amersfoort Schothorst - Amersfoort station
Vanaf Station Schothorst loop ik naar de oude binnenstad, die ik bij de Koppelpoort betreed.
Het grijze gebouw is de woning en school, waar Mondriaan zijn eerste levensjaren doorbracht. Het hier ondergebrachte Mondriaanhuis wil het leven en de ontwikkeling van Mondriaan laten zien.
De synagoge uit 1727. De joodse gemeente is nog zeer actief en heeft twee rabbijnen.
De Tinnenburg is een stadsmuur die in 1452 tot muurhuis is verbouwd.
De lange Jan. Toren zonder kerk. Na de reformatie werkte men met buskruit in de kerk tot een ontploffing de kerk verwoestte en met vele doden als gevolg.
Na de bebouwde kom mag ik genieten van een aardige boswandeling.
Bij museum Kamp Amersfoort is mijn volgende stop. Op deze wandschildering is het toenmalige kamp te zien. Mijn vader had het twijfelachtige genoegen hier ook te mogen bivakkeren. Het linker deel was voor het personeel, rechts het gevangenenkamp.
De enig overgebleven wachttoren.
Drie maal per dag was er appel, aangegeven door deze klok.
Als alle gevangenen geteld waren, mochten ze weer inrukken.
Nieuw aangekomenen, nadat ze al hun kleren en bezittingen hadden afgegeven. een dag in de Rozentuin (een lange smalle gang tussen prikkeldraad) staan. Daar hadden ze zicht op wat hen te wachten stond.
De eerste jaren van de oorlog mochten gevangenen een 350 m lange en meters diepe schietbaan uitgraven met schop en kruiwagen. De schietbaan is uitsluitend gebruikt voor executies.
Monument voor de omgebrachte gevangenen.
Loopgraven rond het kamp.
Het museum zelf is ondergronds en heeft een beklemmende sfeer.
Behalve zeer armoedige kleding kreeg met dit als uitrusting. Het dagmenu bestond 's morgens uit vocht dat koffie heette, 's middags waterige koolsoep en 's avonds twee halve sneden brood, waarvan men ook nog moest ontbijten. Geen wonder dat mensen stierven van ondervoeding. De laatste oorlogsjaren verbeterde het iets doordat het Rode Kruis extra voedsel bracht.
Na de oorlog heeft men heel veel moeite moeten doen om alle overledenen te vinden die op zeer veel plaatsen op een onmetelijk groot terrein waren begraven. Ook hadden de Duitsers bij het verlaten van het kamp alle documenten verbrand. Hier een paar schoenen uit een graf.
3 december 2022 Statioin Nijkerk - Station Amersfoort Schothorst
Weer tegen de richting in.
Nijkerk heeft vele mooie panden uit verschillende eeuwen. Hier een fraai jugendstil balkon.
De van oorsprong middeleeuwse kerk heeft in de 18e eeuw zijn torenspits verruild voor een barokke toren met carillon. De stad kon zo met zijn rijkdom pronken, verkregen door de tabaksteelt. De grote deuren op de voorgrond dienden voor de brandspuit.
Dit van oorsprong middeleeuwse pand was tot de reformatie een gasthuis. Daarna huisvestte het lange tijd een Latijnse school. In 1731 vond er een grote verbouwing plaats. Eind 18e eeuw werd het een pakhuis en nu is het een museum.
Opvallende nieuwbouw in Vathorst.
Een strook moerasbos in het boerenland markeert de plaats waar Karel van Egmond, landheer van Gelre in 1502 begon met de aanleg van een kanaal van de Zuiderzee naar de Rijn bij Wageningen. Het moest een verdedigingslinie tegen de bisschop van Utrecht zijn (12 m breed en 2 m diep). Tevens kon overtollig water uit de Gelderse Vallei afgevoerd worden. Vanaf de Zuiderzee zijn ze nooit verder dan 5 km gekomen.
De r.k. kerk in Hooglanderveen heeft een bijzondere voorgevel.
11 februari 2023 Station Putten - Station Nijkerk
Weer tegen de richting in.
Het Westerborkpad is afwijkend van andere langeafstandspaden, in die zin dat ze zo veel mogelijk rolstoeltoegankelijk wil zijn. Doordat ze de route zo veel mogelijk dicht bij de spoorlijn willen later lopen, wordt het soms moeilijk om een aantrekkelijke route vinden. Vandaag staat in het boekje voor rolstoelen zeer toegankelijk is.
Hoe ga je dan over zo'n hoog hek heen?
En hoe passeer je dan dit watertje en daarna een paadje dat half zo breed is als een rolstoel? Bovendien loop ik vandaag ook op smalle asfaltwegen waar regelmatig zware vrachtauto's langskomen met voer voor de bio-industrie, die de hele weg in beslag nemen, Ik kan nog in de berm springen, maar een rolstoel slaat zo om.
Vergraste heide op landgoed Oldenaller.
Vennetje op Oldenaller.
Watertje op Oldenaller
Een imposante eik
Een tapijt van sneeuwklokjes.
Het oude 18e eeuwse gedeelte van het stadhuis van Nijkerk, links en rechts ervan is een uitgebreide nieuwbouw.
In 1637 kwam er een weeshuis in het Catharinaklooster. In 1860 ontstond deze nieuwbouw. Enige eisen tot toelating waren: Alleen wettige kinderen uit Nijkerk van uitstekende gezondheid, recht in gereformeerde leer en niet ouder dan 10 jaar. Bovendien moest de gehele nalatenschap van de ouders aan het weeshuis geschonken worden.
5 augustus 2023 Station Putten - Station Harderwijk
Ik passeer kasteel Vanenburg
Over de bloeiende Groevenbeekse Heide
Bij station Ermelo ga ik van de route af Ermelo in om molen de Koe e museum het Pakhuis te bezoeken.
Op 7 november wilden de geallieerden een bombardement uitvoeren op de spoorlijn bij Ermelo. Er werd echter een woonhuis van een familie met evacués getroffen. Negen mensen kwamen om. Dit monument wil hen gedenken,