dinsdag 4 april 2023

23-03-24-C- Rondom het Domplein te Utrecht.

Deze vrijdag moet ik in Utrecht zijn en nu ik er toch ben maak ik een rondje Domplein. Eerst breng ik een bezoekje aan de kruisgang van de Pandhof.

 


Het beeld op de fontein in de kloostertuin stelt een schrijvende kanunnik voor.

Rondom zijn aan de zijde van de kloostertuin spuwers aangebracht.



In de driehoeken boven de vensteropeningen wordt het levensverhaal van St. Maarten verteld. Hier deelt hij zijn mantel.



Bij een venster heeft de beeldhouwer een grapje uitgehaald door touw af te beelden.



De gewelven van de kruisgang zijn ook het aanzien waard.



Op het Domplein staat het monument voor 40-45.



Ook staat hier het beeld van Jan van Nassau, jongere broer van Willem van Oranje, stadhouder van Gelre en initiatiefnemer van de Unie van Utrecht, die hier in de kapittelzaal ( nu aula van de Universiteit) werd gehouden. We kunnen hem daarom als grondlegger van Nederland beschouwen.

 


Ook maak ik nog een rondje door de Domkerk. Het praalgraf in het koor valt meteen op.



Het praalgraf is van vice-admiraal  baron Willem Joseph van Gendt, tevens kanunnik van de Domkerk. Hij had een belangrijk aandeel in de tocht naar Chatham in 1667. Uiteindelijk werd de zeeslag tegen de Engelsen en Fransen bij Solebay in 1672 hem fataal. De geplande bijzetting in de Domkerk kon niet op de daarvoor gereserveerde plek in de Domkerk plaatsvinden, omdat in 1674 een storm het grootste deel van de kerk wegvaagde. Zodoende kwam het graf in het koor op de plek waar vroeger het altaar stond.



Een detail van de tombe.



Van de vele bisschoppelijke graftomben is er nog maar één over en wel van Guy van Avesnes. Hij stierf in 1317. Hij gaf Amsterdam stadsrechten. Amsterdam hoorde toen nog bij het bisdom Utrecht. Er zijn de nodige beschadigingen o.a. door de beeldenstorm.



Anderen moesten het met eenvoudiger graven doen.



Tegenwoordig kan je ook onder het Domplein, dat ontstond door het verwijderen van het ingestorte kerkdeel, een kijkje nemen (Domonder).  Je wordt ontvangen in een school waar vroeger het middeleeuws pand, De Rode Poort stond aan het Domplein. Twee kelders uit de 14e en de 15e eeuw zijn bewaard gebleven. Tussen de twee kelders bevindt zich nog een Romeinse muur van het Castellum uit de tweede eeuw. In de kelders wordt uitleg gegeven over het ontstaan van de Dom op de plaats van het Romeinse Castellum. Rechts het castellum en links de huidige Dom, Domtoren, Pandhof en Kapittelzaal. Zwart omlijnd, waar prof. van Giffen opgravingen deed en waar je nu een kijkje ondergronds kan nemen.

 


 

Ook liggen hier voorwerpen die tijdens de opgravingen zijn gevonden zoals een Karolingische tuitpot (750- 1000)




of een verkoolde katrol van een vierkante Romeinse waterput.



Hierna mogen we een kijkje gaan nemen onder het Domplein in de voormalige opgravingslocatie van prof. van Giffen. Het is er donker en daarom krijg je eenn pistoolvormige lamp, waarmee je ook sensoren kan activeren en je kan via een oortelefoon uitleg geven. Wel erg omslachtig.

Eerst zie ik een drakenfibula uit ca. 100.



Een Romeinse spiegel.




Olielampjes.




Stenen kogels.



Muur van een Romeins gebouw.




Omdat we onder het ingestorte deel van de Dom zijn, vind je hier ook graven




en de fundamenten van de pilaren van de Domkerk.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten