zondag 24 december 2017 20 km
Zoals zo vaak de afgelopen weken is het geen fraai weer: grijs, miezerig en een sterke wind. Het weerhoudt ons niet er op uit te gaan. Het bijna een kwart eeuw oude boekje "17 dagwandelingen in het Gelders Rivierengebied dient als leidraad. Per bus arriveren we in Heusden. Al direct bij de bushalte vallen al mooie geveltjes op.
We lopen langs de voormalige Schuttersdoelen waar het schuttersgilde van den voetboog van Sint-Joris gevestigd was. Het gilde werd al in 1356 genoemd. Het heeft een aardige gevelsteen.
Het vestingstadje kent talloze prachtige gevels, zoals deze in Dordtse bouwstijl.
We passeren het Demer-rondeel, onderdeel van de vroegere stadsomwalling.
We beklimmen de wallen, waar vele kanonnen op het bolwerk staan.
Vanaf de wallen hebben we goed zicht naar "buiten" en op het stadje. Het is alleen verschrikkelijk jammer dat straten met prachtige gevels volledig worden ontsierd door een massa blik. Op de stadswal passeren we ook drie molens.
Onder een oude stadspoort drinken we koffie met een stuk appeltaart, hoewel de wind onder de poort door giert. We verlaten Heusden en gaan de Maasdijk op. Een torenvalkje zit in de begroeiing.
We gaan Brabant verlaten door het veer over de Bergsche Maas tussen Herpt en Bern te nemen. We hebben de hele pont tot onze beschikking en worden vlot en gratis (de overheid heeft dit stuk gegraven toen de Maas richting Waal werd afgedamd) overgezet.
In Bern betreden we niet de Zwitserse, maar de Gelderse bodem. We volgen eerst de dijk van een oude Maasmeander.
We zetten koers naar de Oude Schans. Dikke plakken klei nestelen zich onder onze zolen. De schans werd in 1589 door de Spanjaarden aangelegd om daar troepen te kunnen legeren naast het kasteel Nederhemert. Zodra de schans af was wist prins Maurits de schans te veroveren. Later werd het onderdeel van de oude Hollandse waterlinie. Oorspronkelijk was de schans alleen met gras begroeid, maar nu is hij geheel bebost.
De Maas heeft in de loop der eeuwen zijn bedding vaak verlegd. De mens deed ook de nodige ingrepen. Wielen herinneren aan vroegere dijkdoorbraken. In Nederhemert-Zuid ligt al eeuwen het Grote Wiel. Eind 19e eeuw werd daar een nieuwe pastorie "Huize Wielestein" gebouwd ter vervanging van de bouwvallige vorige.
We lopen een rondje om het kasteel, waar we tijdens en na de restauratie hebben mogen kijken. Het heeft nu een kantoorbestemming en verder dan de oprit komen we niet.
Als we bij het veer over de afgedamde Maas komen lijkt het vervolg van onze wandeling niet meer mogelijk. Er is wel een aardig nieuw klompenpad dat we dan maar nemen, maar dat gaat niet in de goede richting.
We zijn nu gedwongen een stukje autoweg langs de Bergsche Maas te nemen. Als we bij het dorpje Well aankomen is het lunchtijd. Gezien het gure weer zouden we hier in een restaurant kunnen lunchen, maar Lilian beslist resoluut dat dat niet gebeurt. We dalen de steile dijk af en lopen het plaatselijke voetbalveld op, waar een dug-out beschutting biedt.
We gaan weer van de Bergsche Maas af om een oude bijna verlande Maasarm te volgen. We passeren het 14e eeuwse kasteel Well dat particulier bewoond wordt.
Tenslotte doemt kasteel Ammersooyen dat al in 1026 genoemd wordt.
We lopen even naar de binnenplaats.
Met onze bemodderde broek en schoenen durven we niet naar binnen.
Een tralie werk voor een raam is mooi versierd.
Tegenover het kasteel ligt de z.g. ruïnekerk. Toen de rooms-katholieke godsdienst hier verboden werd en de kerk in protestantse handen overging, bleken er maar weinig kerkgangers te zijn, De kerk raakte in de loop der eeuwen steeds verder in verval tot het schip instortte. Alleen het koor wordt nog als kerk gebruikt.
In ons boekje stond dat de wandeling 15 km was, maar de gps klokt bijna 20 km. Deze afstand blijkt wel iets te veel van het goede voor Lilian. Wij bussen naar Den Bosch en zien dat we de trein naar Utrecht nog net kunnen halen er rennen er heen. Net voor we instappen gaat er door me heen dat we niet hebben ingecheckt. We zijn gewend dat alle grote stations poortjes hebben, hier dus niet. Niet getreurd: de treinen naar Utrecht rijden ook op zondag om de 10 minuten.