Aan het eind van de middag vertrekken we naar Schiphol. In de scanner wordt vrijwel geheel mijn lichaam als verdachte zone aangegeven, zodat ik uitgebreid gefouilleerd wordt. De vlucht met Transavia verloopt volgens schema en we kunnen Malaga nog net tijdens zonsondergang zien.
Met de bus rijden we naar het centrum, waar we ons hotel Sur snel gevonden hebben. We verlaten het hotel weer om in de buurt op een terras de avondmaaltijd te genieten. Om 22.00 uur is het nog een aangename temperatuur. Hoewel we een prima kamer hebben, verstoren dronken buren onze nachtrust aanmerkelijk.
donderdag 29 oktober 2015 Malaga - Competa
Na ons ontbijt in een sfeerloos hok naast de receptie en verzorgd door een zaak aan de overzijde van de straat, gaan we Malaga verkennen. Dat doen we aan de hand van een wandeling die Joost Schepel ons toegestuurd heeft. In de Calle Pastora bewonderen we een café waar je wijn uit de streek uit grote houten vaten kan proeven.
Voor ons is het nog te vroeg voor alcohol. In dit straatje zijn op de hoeken van de straat nog rijk versierde stenen te zien die de huizen tegen beschadigingen door karrenwielen moest beschermen.
Hierna bezoeken we de Mercado Central de Atazaranas. De ingangspoort is Moors uit het begin van de 14e eeuw.
De markthallen uit de 19e eeuw zijn in neo-Moorse stijl met gietijzerconstructies opgebouwd.
Binnen is het voor de culinaire liefhebber een heerlijk schouwspel. Alles wat lekker is, is hier te koop.
De achtergevel bevat een groot glas-in-lood dat Malaga voorstelt.
Vervolgens lopen we Iglesia de San Juan de Bautista in, met drie andere kerken gebouwd direct na de overwinning op de Moren in 1487. Bijzonder is dat de van oorsprong gotische kerk nog veel Moorse elementen had. In de 18e eeuw werd de kerk verbouwd in barokstijl.
In de kapellen en het altaar een overdaad aan goud.
In dezelfde tijd is toen de toren gebouwd.
De gevel van de kerk is beschilderd, evenals sommige gevels in de straatjes, waar we doorlopen.
We passeren ook de barokke 17e eeuwse voormalige jezuïetenkerk (Iglesia del Santo Cristo de la Salud), die momenteel gesloten is wegens restauratie. Naast de ingangsdeur is aardig beeldhouwwerk.
We komen uit op een groot plein dat vroeger Plaza Mayor heette, maar nu al meer dan twee eeuwen Plaza de la Constitution. Er staat ook de grote 16e eeuwse Genovafontein. Op de foto is alleen het allerbovenste stuk te zien.
Vanwege de onvoltooide toren wordt de kathedraal in de volksmond La Manquita (de eenarmige).
Aan de gevel zijn vele barokke elementen herkenbaar.
Binnen overheerst de renaissancestijl. Het schip heeft twee zijbeuken. Blijkbaar is de kerk dringend aan restauratie toe, want overal hangen netten tegen vallend gesteente.
Je wordt overdonderd door de afmetingen en de veelheid aan kunstwerken. Het enorme orgel bestaat uit twee delen die aan weerszijden van het schip staan. Er zijn dus twee fronten in het schip en twee fronten in de zijbeuken.
Ook zien we mooi glas-in-lood.
Ook hier kapellen met veel goud
en opmerkelijke kunstwerken, zoals de onthoofding van Paulus van Enrique Simonet. Het was het eerste belangrijke werk van deze Spaanse schilder dat hij in Rome schilderde,
of een beeld van de aartsengel Rafael,
een graftombe van Luis de Torres, aartsbisschop van Monreaal uit de 17e eeuw.
Als laatste noem ik nog het prachtig houtgesneden gestoelte in het schip.
Zonder moeite zou ik nog een tijd kunnen doorgaan, maar ik moet maat houden.
Naast de kathedraal staat de oudste kerk van Malaga de Iglesia del Sagrario met een prachtige gotische ingangspartij.
Onze volgende kerk, de Iglesia de Santiago behoort tot de vier eerste kerken van Malaga met Moorse, gotische en barokstijlvormen. De toren heeft duidelijk Moorse kenmerken.
In deze kerk is Picasso gedoopt. Een reproductie op een gevel aan een pleintje laat ook weten dat Picasso hier heeft gewoond. Hier gebruiken we de lunch op een terrasje.
Vlak bij zijn geboortehuis laat Lilian zich met hem vereeuwigen.
Malaga is een zeer oude stad, de Feniciërs vestigden zich hier al in de 7e eeuw voor Chr. Hierna kwamen de Romeinen. De resten van het Romeins theater zijn nog zichtbaar.
Het is in latere eeuwen vaak gebruikt als steengroeve voor nieuwbouw. Er boven zijn de muren van de Alcazaba zichtbaar, ook onderdeel van de oude stadsmuur. We gaan de Alcazaba bezoeken, een Moorse vesting, waarvan de bouw in de 9e eeuw begon. Omdat het op een heuvel ligt moet er eerst geklommen worden, waarbij we diverse poorten passeren, soms met Romeinse zuilen.
Het complex is omsloten door twee imposante muren.
patio's,
en bovenal veel prachtige versieringen.
Er is ook aardewerk te bewonderen,
Ook hier moet ik me beheersen niet meer te laten zien. Vanaf de bovenkant van de Alcazaba is een verbinding met het erboven gelegen kasteel van Gibralfaro, maar om daar te komen moeten we tegenwoordig eerst weer helemaal afdalen en daarna een weer een flinke klim beginnen. Ook dat overleven we. Hier lag oorspronkelijk een vesting van de Feniciërs, die in de 14e eeuw werd omgebouwd tot Moors kasteel. In 1925 kreeg het een militaire functie. De dubbele ommuring is nog geheel intact en de belangrijkste attractie is het uitzicht naar alle kanten vanaf deze hoge plek, zoals de stierenarena, de kathedraal of de haven met vele cruiseschepen.
Er zijn niet alleen mensen als bezoekers.
We lopen de hele muur rond.
Op het binnenterrein zien we nog een waterput.
Er is ook een tentoonstellingsruimte. Er staat o.a. een maquette die goed de ligging kathedraal, Romeins theater, stierenarena, Alcazaba en Gibralfaro (op de top van de heuvel) laat zien.
Verder veel vitrines over de militaire geschiedenis o.a, het uniform van het regiment van Malaga uit 1793.
Na dit bezoek vervolgen we onze wandeling langs een mooi bospad op hoogte en met uitzichten.
Bij een splitsing lopen we fout, als we daar achter komen beslissen we dat het wel genoeg is geweest voor vandaag en lopen we aan de andere kant van de heuvel terug naar de stad. Voor het Romeins theater zijn nog opgravingen zichtbaar gemaakt uit de Romeinse tijd. In Malaga was destijds een grote visconserveringsindustrie. Dat gebeurde in de blootgelegde kuipen.
Het overgrote deel van de vis werd geëxporteerd naar Rome. Wij lopen door naar het busstation. Het is ondertussen stikdonker. Na een uur rijden verlaten we bij Torre del Mar de kust en gaan we al slingerend de bergen in. Na nog bijna een uur rijden zijn we in Competa, waar Joost ons al bij de bushalte staat op te halen. Hij brengt ons naar ons verblijf, waar wij de bovenste verdieping mogen gebruiken inclusief twee dakterrassen, De keuken is een verdieping lager. Bij de kerk vinden we een goed restaurant.
Voor onze wandelingen zie blog Bergwandelen tussen Malaga en Granada.
http://leendertreudlertalsma.blogspot.nl/2015/11/15-10-30-msp-bergwandelen-tussen-malaga.html
vrijdag 6 november 2015
In de tweede helft van de middag zitten onze wandelingen er op. We nemen de bus van Nerja naar Malaga en rijden nu met daglicht langs de kust. In Malaga gaan we weer naar ons vertrouwde hotel en daarna op zoek naar een restaurant. In een doodlopend steegje vinden we een rustig plekje.
Deze keer verloopt de nachtrust naar wens.
zaterdag 7 november 2015
We gaan op pad om de stadswandeling van ruim een week geleden af te maken. Op weg er naar toe komen weer langs de Iglesia de Santiago waarvan de voorgevel nu nog vroeg in de ochtend beter belicht is.
De eeuwenoude beelden hebben de tand des tijds redelijk doorstaan.
Hierna gaan we naar de basilica Santuario la Virgin de la Victoria. Rond deze kerk uit 1700 heeft men na 1990 vele woningen gesloopt om de kerk een beter aanzien te geven.
Bijzonder is hier een opengewerkt altaar, waarin de maagd van de overwinning (op de Moren) staat.
Ook hier weer veel goud dat blinkt.
De houtgesneden toegangsdeuren zijn daarbij sober te noemen.
Er is waarschijnlijk deze ochtend een trouwdienst, want er is veel feestelijk gekleed publiek aanwezig. De crypte met een wandbekleding van geraamtes en doodskoppen zijn te bezoeken na betaling van 2 EURO, maar dat doen we niet. We lopen om de kasteelheuvel heen tot we aan de kustzijde de route kunnen oppakken. We passeren een huis vol Moorse motieven.
Dat wil niet direct zeggen dat het stamt uit de Moorse tijd. Na overwinning op de Moren was het grootste deel van de bevolking nog moslim en dat werd eerst nog getolereerd. Ook zien we een aardige bron.
Bij het Engelse kerkhof zijn we weer op de route.
Hier ligt een interessant stukje geschiedenis. De Engelse marine officier William Mark verliet in 1816 na een succesvolle carriere de dienst en vestigde zich in Malaga. In 1824 werd hij er consul. Omdat hij als Anglicaan (net als andere protestanten) nergens in Spanje begraven kon worden, kocht hij in 1829 een stuk land, wat sterk opliep tegen de heuvel om er een protestants kerkhof te vestigen. In 1831 vond de eerste begrafenis plaats. In 1849 werd hij er zelf begraven.
Dat hij een bijzonder man was blijkt ook uit het feit dat hij een deel van het kerkhof reserveerde voor katholieken, natuurlijk wel goed afgeschermd met hoge muren. Tijdens epidemieën werden slachtoffers, waaronder veel kinderen aan hun lot overgelaten. Mark liet ze hier begraven, waarbij de graven met schelpen bedekt werden.
Ook kon de familie die het kerkhof onderhield hier begraven worden.
Op 16 december 1900 verging het opleidingsschip Gneissenau van de koninklijke Duitse marine voor de kust van Malaga. Voor de 42 omgekomen manschappen zijn hier vele monumenten opgericht.
Als dank voor de berging van de lichamen schonk Duitsland Malaga een brug, die nog steeds Puente de los alemanes heet. Het grafmonument voor Mary Ann Plews heet het mooiste te zijn.
Tot 1903 gaf Engeland een bijdrage voor het onderhoud. Nadien raakten graven en beplanting in verval. Sinds 2012 is het kerkhof en de begroeiing beschermd. Elke zondag is er dienst in de Anglicaanse kerk die op het terrein staat. Een interessant stukje Malaga. We lopen verder langs de kust. We passeren de vuurtoren aan de haven
en even later strijken we neer op een terrasje voor de lunch met uitzicht op de haven. We nemen een maaltijdsalade en een emmertje ijs met vijf flesjes bier voor 3,50 EURO. Gelukkig zitten we onder parasols; in de zon is het te heet. We hebben hier ook zicht op de kathedraal
en de Alcazaba, die wat hoger liggen.
Op weg naar de stad komen we nog langs een parkje met bijzondere bomen, waaronder Chorisia speciosa, een boom die op latere leeftijd een flesvormige stam krijgt
en prachtige bloemen.
De rest van de middag brengen we door in het Picassomuseum. Het is gevestigd in een prachtig gerestaureerd 16e eeuws paleis met nog resten van een Moors paleis dat er eerst stond.
Er is een speciale tentoonstelling over de invloed van Duitse schilders op Picasso. We vinden het de moeite waard. Helaas is fotograferen verboden. Bij de restauratie van het pand vonden ze eronder nog resten van Fenicische en Romeinse bebouwing. Dit is ook toegankelijk gemaakt.
Onze stadswandeling zit er op, Het was een wandeling van twee uur. wij deden er met alle bezoeken 2 dagen over. Een stad om nog eens terug te komen. Rest ons de bus naar het vliegveld. Daar schrikken we van de prijzen voor eten en drinken. De heerlijke vakantie is nu echt voorbij. De volgende dag zijn om twee uur 's nachts thuis.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten