Het is al weer een tijd geleden dat we met Frits wandelden, maar vandaag gaan we met met hem de Capitoolwandeling vanuit Woerden lopen. De route is ons wel geheel bekend, maar als je wat ouder wordt, is een herhaling zo nu en dan onontkoombaar. We starten tegen de routebeschrijving in met het lange stuk langs het jaagpad van de Oude Rijn. Eerst nog met veel bebouwing aan weerszijden van het water, later met meer groen.
Het is nauwelijks voor te stellen dat dit tot 1122 de hoofdstroom van de Rijn was. Omdat steden als Utrecht en Leiden Leiden herhaaldelijk last hadden van hoogwater, werd hij toen bij Wijk bij Duurstede afgedamd. Vlakbij Putkop gaan we naar het noorden. We lopen eerst naar de Gerverscop, waar een machinistenhuis van het oude stoomgemaal te koop staat. Wat verder gaat het onverhard over de Hollandsche kade.
Volgens onze beschrijving moeten we in deze tijd tussen een overvloed aan weidevogels lopen, maar we zien slechts kaalgeschoren weiden en geen enkele vogel. Na een tijdje gaat het pad over in een fietspad dat uitkomt op de Spruitweg, die ons naar Kamerik leidt. Zodra we dit dorp uit zijn slaan we af naar de recreatieboerderij De Boerin. Hier staat ook een uitkijktoren die o.a. zicht geeft op een groep boerengolf spelende mensen.
Hierna stappen we het boerenland in, waarbij ook hekken genomen moeten worden.
De neuzen gaan recht tegen de stevige westenwind in.
We bereiken de Grecht, een water dat in de 14 e eeuw werd gegraven voor afwatering en vooral als scheepvaart verbinding voor Woerden met Amsterdam. Dit kanaal werd inzet van een jarenlange strijd tussen de boeren van Kamerik en de stad Woerden. Over het kanaal mochten geen bruggen gebouwd worden, maar de boeren hadden aan de andere kant van het water nog moeilijk bereikbaar land liggen. De oplossing kwam door gedeeltelijk een nieuw kanaal te graven ten westen van het bestaande kanaal. Deze Nieuwe Grecht volgt de loop van het riviertje de Oude Meije. Daardoor ziet dit kanaal door al zijn bochten er als een rivier uit. De Nieuwe Grecht volgen we maar een heel klein stukje om daarna waar beide Grechten samen komen verder te gaan. Dit stuk is alleen in de broedtijd toegankelijk. De bewoners van een oud stoomgemaal willen de rest van het jaar geen wandelaars langs hun domein.
Op het laatste stuk langs dit water worden we vergezeld door schapen.
Dan gaan we weer oostwaarts langs de lintbebouwing van 's Gravensloot. In de weilanden er achter zien we hazen en een stel paarden die prachtig afsteken tegen de kleurige wei.
Door het grote Brediuspark lopen we terug naar het station. We maken nog even een stop om de heemtuin aldaar te bezoeken.
Op het station nemen we afscheid van Frits, hij kan zonder overstappen naar huis. Dankzij de zon en een frisse wind een prima wandeling.
Met dank aan de medefotografen Frits en Lilian.
Met dank aan de medefotografen Frits en Lilian.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten