Dit jaar is de jaarlijkse begunstigersdag van Natuurmonumenten op het landgoed Eerde. Vanaf station Ommen worden we met taxibusjes opgehaald. Er is blijkbaar geleerd van vorig jaar, toen we ruim een uur in de regen moesten wachten op vervoer. Ditmaal zijn we vlot weg. In 1382 werd het kasteel Eerde in bezit van een roofridder door de bisschop van Utrecht belegerd en in brand gestoken. Het werd wel weer herbouwd. Begin 18e eeuw kocht de familie van Pallandt het landgoed en herbouwde het kasteel tot een voorname edelmanswoning met twee bouwhuizen. Ook werd er een geometrische tuin aangelegd. Een zichtas van vele kilometers gaat midden door het gebouw. Er zijn drie slotgrachten. De eerste omvat het huis;
de tweede de tuin en de bouwhuizen;
de derde het park. In 1913 erfde een verre neef het landgoed. Hij had goede banden met de scouting en vele kampen vonden op zijn landgoed plaats. Ook raakte hij onder de indruk van Krishnamurti, die hij zelfs het huis en een deel van het landgoed schonk. Het aantal bezoekers nam dusdanig toe dat er een tekort aan overnachtingsplekken ontstond. Er werd besloten het linker bouwhuis zo te verbouwen dat er meer ruimte ontstond zonder dat het aanzicht van voren veranderde. Hiertoe werd het architectenbureau van Brinkman en van der Vlught, bekend van de Van Nelle fabriek, ingeschakeld. Een achtergevel met vele stalen raamkozijnen ontstond.
Na een aantal jaren vertrok Krishnamurti en gaf de bezittingen weer terug aan de baron. Toen vestigde de Quakers er een school tot de Duitsers het in de oorlog vorderden. Na de oorlog werd de Quakerschool een internationale school en die is er nog steeds. De baron schonk zijn bezittingen weg aan Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en de gemeente Ommen. Natuurmonumenten kreeg ook het huis in bezit. Nadat we verwelkomd zijn, koffie met iets lekkers hebben genoten, krijgen we een inleidend praatje. Daarna mogen we een gedeelte van het huis gaan bezichtigen. Het souterrain heeft mooie gewelven en is in gebruik als eetzaal voor de leerlingen.
De hoofdverdieping heeft een hal met een marmeren vloer. Één naad loopt precies door het midden van het huis in het verlengde van de zichtas.
De trap naar boven verbreekt de symmetrie, maar is wel "zwevend".
Onder de trap staat een rijk versierd kamerscherm.
In alle vertrekken rond de hal zijn portretten in grote medaillons aangebracht. Van de meeste zijn de personages nog niet bekend.
Ook ontbreekt hier niet een portret van koning-stadhouder Willem III.
Nog wat details: de eetkamer,
een plafondversiering ,
wandtapijten,
een bloemstuk in een schouw,
het familiewapen op een tapijt
en een restant van oud behang.
Natuurmonumenten vond dat deze monumentale vertrekken teveel te lijden hadden door het gebruik als school. De internationale school wilde deze unieke locatie niet zomaar opgeven. Na lange onderhandelingen is er een nieuwe school gebouwd in de linker kasteel tuin en wel zodanig dat die zo min mogelijk opvalt. Het eerste stuk tuin naast het linkerbouwhuis is nog intact.
Dan gaat het gazon langzaam omhoog; een pad leidt naar de ingang.
Vanaf de voorkant van het kasteel valt het nauwelijks op.
In de hal van de school krijgen we wat informatie over de school.
Aan de achter zijde heeft de school een lange glazen wand.
In de oranjerie is het tekenlokaal gevestigd.
Zowel het linker als het rechter bouwhuis doen dienst als huisvesting voor de studenten.
Aan de achterkant is duidelijk te zien dat het huis geheel in het water staat, wat ook noodzakelijk is om de fundering intact te laten. Na de lunch gaan we met de boswachter een stuk van het park bekijken. Men probeert de oude zichtlijnen te herstellen. Het bos is op sommige plaatsen zo oud dat het gevaar oplevert voor wandelaars. De keuze is of afsluiten (goed voor de vleermuizen) of kappen en herplanten. In een ander perceel ontdekte men een niet-rechtlijnig padenpatroon. Men heeft de paden weer hersteld en een strook langs de paden vrij van begroeiing gemaakt.
Een grote verrassing was dat hier toen massaal de zevenster opkwam.
Weer terug wonen we een zeer interessante lezing over dassen bij. Tot slot maken we nog een snelle fietstocht over het landgoed, waarbij we zorgboerderij Meulenhorst aandoen. Hier wordt ook bier gebrouwen onder de naam Pauw. Na de grafkelder van de van Pallandts
moeten we een stukje terreinrijden. Een taxibusje neemt ons na een geslaagde dag mee naar het station.