donderdag 29 december 2016

16-12-27-DNG Stoutenburgerpad

dinsdag 27 december 2016   13 km

Al weer meer dan een week geleden de benen gestrekt, dus tijd voor een ommetje. Het wordt het Stoutenburgerpad, een klompenpad van 10 km. Met de aanlooproute vanaf station Hoevelaken komt daar nog 3 km bij. Spoedig lopen we langs de Esvelderbeek.


Na ruim een kilometer stroomt hij uit in de Barneveldse Beek.  Enige honderden meters verder passeren we de Hoevelakense Beek, die ook in de Barneveldse beek uitstroomt.


We betreden het natuurontwikkelingsgebied Bloeidaal. Het beheer  is hier gericht op een terugkeer van de vroegere soortenrijkdom. Zo is het uiterst zeldzame vetblad hier weer teruggekeerd.


De waterstand wordt hier hoog gehouden.


In de verte is de Lange Jan van Amersfoort zichtbaar.


Lilian fotografeert een paar verweerde lisdodden.


Bloeidaal gaat over in het natuurgebied De Schrammer.


Hier ook weer veel water.


Na enige tijd komen we op het landgoed Stoutenburg. Van de dertiende tot de zestiende eeuw stond hier een kasteel. Hierna werd er nog driemaal een landhuis gebouwd.  Het laatste landhuis werd in de 2e WO zwaar beschadigd.


Na de oorlog werd het vereenvoudigd gerestaureerd. Het huisvest tegenwoordig een oecumenisch milieuproject. 


Als we door het park lopen ontdekt Lilian een eenvoudiger verblijf.


Weer wat later lopen we langs het eind van de Haarbeek. Er staan prachtige houtwallen langs.


De bessen van de gelderse roos laten zich goed zien.


In het weiland merken we op enige afstand een grote zilverreiger op.


De Haarbeek komt ook in de Barneveldse beek uit. Bij een stuw in de Barneveldse beek is een vistrap aangelegd, die we met een bruggetje passeren.


Als we een stuk langs de beek gelopen hebben, komen we weer bij de Esvelder Beek uit en zijn we rond. Een heel aardige wandeling met heel aardig weer.

woensdag 28 december 2016

16-12-26-C Museum de Fundatie II

Tweede kerstdag 2016

Voor we naar het kerstdiner bij Bouke, Jeanne en Emma in Amsterdam gaan, willen we eerst een bezoek brengen aan museum de Fundatie in Zwolle. Bij de overstap op station Amersfoort lukt het ons met moeite de trein binnen te komen en mogen tot Zwolle staand als sardientjes in blik de rit uitzingen. Reden van ons bezoek in de tentoonstelling ZIE DE MENS, 100 jaar, 100 gezichten. Vanaf 1917 wordt voor elk jaar een gezicht getoond. Een paar kunstwerken zagen we ook al bij ons bezoek in 2013   http://leendertreudlertalsma.blogspot.nl/2014/04/14-03-06-c-museum-de-fundatie.html

Een paar voorbeelden:

1918   Isaac Israëls    vrouw voor de zonnebloemen van van Gogh


1939   Diana   Zadkine


Terwijl de uitbeelding van het lichaam heel klassiek is, is het hoofd een mengeling van moderne stijlen.

1943    zelfportret Felix Nussbaum


Een jaar later werd hij ondergedoken in Brussel verraden en naar Auswitch getransporteerd en na korte tijd van het leven beroofd. Drie jaar geleden zagen we hier een indrukwekkende expositie van werken van hem.

1945   Iconische foto van David Scherman


Oorlogsfotografe Lee Miller zit 30 april 1945 in het bad van Hitler in zijn appartement in München. Ze heeft net Dachau bezocht dat door de Amerikanen is gevrijd. De modder van het kamp doordrenkt de badmat. Het portret van Hitler staat op de badrand. Diezelfde dag plegen Hitler en Eva Braun zelfmoord in Berlijn.

1951   Co Westerik   De visvrouw


1983   Henk Visch   Sorgenträger



2004  Gillian Wearing   self-portrait at three years old


2007   Matthew Day Jackson   Transformation   (detail)


Jackson liet zich inspireren door het verhaal van een spoorweg beambte die in 1848 bij een ontploffing een ijzeren staaf door zijn hoofd kreeg, maar dit wel overleefde. Door de hersenbeschadiging was hij wel een ander mens geworden.

2016   Neo Rauch   Gewitterfront


Ga je bij de vele dreigingen van deze tijd door de knieën of sta je op.

Een aardige tentoonstelling, nog te zien t/m 14 januari. Wij laten de Fundatie weer achter ons


om voor het eerst over de Flevolijn te reizen, waarna we een geweldige en gezellige maaltijd genieten.




zondag 18 december 2016

16-12-16-DNNh Noordhollandpad Krommenie-Akersloot

vrijdag 16 december 2016   Krommenie - Akersloot   16 km

Een dag te laat gaan we Frits verjaardag nog een beetje vieren, Bouke is ook van de partij, maar gaat niet meewandelen. Hij is druk bezig de garage aan het ordenen. Na de koffie en het gebak gaan we in de benen.We doorkruisen Krommenie om op de route te komen. Daar volgen we het fietspad naar Krommeniedijk dat eerst de rand van de bebouwing volgt. Al snel lopen we tussen weilanden en waterpartijen. Het kerkje van Krommeniedijk komt in zicht.


Bij het tolhuis volgen we we de oude weg naar Uitgeest over de Lagendijk. Spoedig zijn we bij fort Krommeniedijk, dat nu opgeknapt wordt om er autistische jongeren te huisvesten.


Manmoedig stappen we over het asfalt verder. In Uitgeest gaan we bij de gemeentehaven op een bankje zitten om te lunchen. En zowaar breekt de zon door. Frits neemt het initiatief om te verkassen, zodat we hier van kunnen genieten.


Hierna lopen een flink stuk door Uitgeest, waar trottoirs schaars zijn. Nu volgt een recreatie gebied. Aan de overzijde van het water zien we het voormalige erfgoedpark  De Hoop liggen. Het kwam enige jaren terug in financiële problemen en is overgenomen door het Recreatieschap. Op het dak van een schuur staat een kleine molen, een z.g. lattenzager. Cornelis Cornelisz. uit Uitgeest is de uitvinder van de houtzaagmolen. Men hoopt hier nog een grote houtzaagmolen neer te kunnen zetten.


Na het recreatieterrein gaan we een dijkje op langs het Uitgeestermeer. Geen verharding meer onder de voeten en een oase van rust, als we de overkomende vliegtuigen buiten beschouwing laten.



Het dijkje wordt wel druk bezocht door schapen


en ganzen, zodat het bijna onmogelijk is te lopen zonder in de stront te stappen. Maar het weer en de omgeving maken dat goed. We mogen zelfs een spannend paadje zonder stront lopen.



Ook hier komt weer een einde aan. We gaan padloos verder door een weiland, waarbij we vele ganzen de lucht in jagen.


Dat zijn op een paar grauwe ganzen na, vrijwel allemaal brandganzen. We lopen steeds langs en over water.



Na een tijdje dient het asfalt zich weer aan. We lopen van Dorregeest naar Akersloot, wat op ons traject een aardige bebouwing heeft. Vervolgens omronden we een sportcomplex om even later bij het Alkmaardermeer uit te komen.  In het weiland zitten wat smienten,


maar op en boven het water bevinden zich duizenden vogels in de bijna ondergaande zon.


Het dichtst bij de oever zijn het vooral grauwe ganzen en smienten.


Ook dobberen er wat kuifeenden rond.


Al snel gaan we richting Akersloot, waar we bij de eerste halte nog net op tijd zijn voor de bus en weer snel terug zijn in Krommenie. Daar genieten we nog een gezellige maaltijd, waar Bouke ook aanwezig is. De route was voor een groot deel verhard, maar de onverharde stukjes  maakten veel goed.

dinsdag 6 december 2016

16-12-03-DNNb Moerputten en Engelermeer

zaterdag 3 december 2016   20 km

Arnold heeft een wandeling uitgezocht. We ontmoeten elkaar op station Den Bosch. Het is zonnig en nog vriezend weer. Via de Paleisbrug steken we het spoor over. Op deze brug van cortenstaal is veel beplanting.


Hierna zijn we snel de bebouwing uit lopen we op de spoordijk van het halve zolenlijntje. Deze spoorlijn van Den Bosch naar Lage Zwaluwe werd in 1890 in gebruik genomen, vooral ten behoeve van de industrie in de Langstraat. In 1950 werd het personenverkeer stilgelegd en in 1987 werd  de rails verwijderd. Na enige tijd gaan we van de dijk af en lopen dan langs een bosrand.


Een stuk verder gaan we weer naar de spoordijk toe om deze verder te lopen. Spoedig doemt de spoorbrug over de Moerputten op.


De bouw van deze 600 m lange brug door het moeras werd diverse malen stilgelegd vanwege overstromingen en muggenplagen. Bij de aanleg dacht men dat de spoorlijn druk gebruikt zou worden en werd dan ook voor dubbel spoor uitgevoerd. Een tweede spoor heeft er echter nooit gelegen.


De brug is nog maar kortgeleden gerestaureerd en voor voetgangers toegankelijk gemaakt. Ook ons wacht een uitdaging. De ijzeren platen tussen de rails zijn bedekt met een laagje ijs, dat de voortgang bemoeilijkt.



We bereiken de andere oever zonder ongelukken.


Een informatiebord toont de spoorbrug nog in volle glorie.


Later passeren we nog een spoorbrug. Bij Vlijmen gaan we van de voormalige spoorbaan af, doorkruisen het dorp met zo hier en daar aardige woningen en zetten dan koers naar het Engelermeer. Hier lag vroeger een oude Maasarm. Later is men daar zand gaan winnen. Het resultaat is nu dat er een grote recreatieplas ligt waar naaktrecreatie is toegestaan en dat daarnaast een natuurgebied is geschapen met veel wandelpaden. Voor ons is dat laatste natuurlijk het meest interessant.


Om te zorgen dat het gebied niet dichtgroeit grazen hier het hele jaar geiten.


Er is veel water en riet


en zelfs een haventje.


Steeds zijn er uitzichten op het grote meer.


De foto hieronder is een vergroting van een deel hierboven. Zie je het? De kerk is van Vlijmen.


We komen uit in Engelen, vroeger een dorp aan de Dieze, tegenwoordig een stadsdeel van Den Bosch. De volgende kilometers gaat het langs wegen, woonwijken en industrieterreinen. Dit voegt weinig meer toe aan de wandeling, maar in het weekend is er in Engelen geen OV.
Tot Engelen een heel aardige wandeling. Verrijkt met twee omvormers uit de boedel van Arnold keren we huiswaarts.