zondag 8 december 2013 15 km
Als we om 7.15 opstaan klettert de regen nog lekker op het dak. We hebben afgesproken met Arnold om vanuit Alphen een Groene Wissel te gaan lopen. Als we bi het station komen, zien we dat de intercity naar Nijmegen 15 minuten vertraagd aanstaat. We lopen daarom maar meteen naar het Boemeltje naar Arnhem die vlak na de intercity hoort te vertrekken. In Arnhem kunnen we alsnog de intercity naar Roosendaal oppikken. In Tilburg ontmoeten we Arnold en gezamenlijk bussen we naar Alphen. Het is grauw en grijs, maar op een enkel spetje na droog. Vlak bij de bushalte zien we een aardig bouwseltje uit 1645 dat de naam café het Raedthuys draagt.
Oorspronkelijk langgevelboerderij maar later ook brouwerij, notariskantoor, winkel, woonhuis, raadhuis en kosterswoning! Daarna lopen we in N.O. richting het dorp uit. Spoedig zien we de 16e eeuwse kerktoren in de verte liggen over een vlakte van verlaten maisakkers.
We komen in het buurtschap Alphen-Oosterwijk, waar een kapelletje onze aandacht trekt.
Het stamt uit 1947 en is opgericht ter herdenking van de bevrijding van Alphen en gewijd aan Maria.
De inzegening geschiedde door bisschop Baet. Zijn wapen prijkt boven in de gevel.
Bij het opruimen van puin uit de laatste wereldoorlog kwam een steen met het wapen van prins Maurits te voorschijn.
Hij was heer van stad en land van Breda. De pastoor liet deze steen uit 1611 in de kapel metselen.
Zo hier en daar is er ook monumentale agrarische bebouwing.
We steken de verkeersweg over en komen nu in een uitgestrekt bosgebied met wat heitjes. De zon doet zo nu en dan pogingen er door te komen.
Het bosgebied heet Het Zand en er ligt een grote recreatieplas in, waarlangs we een stuk lopen.
Na Het Zand volgen de Chaamse bossen, productiebos met recht-toe-recht-aan-wegen.
Als we een verkeersweg oversteken lopen we een stuk langs een bosrand. We lopen nog een stukje door buiten de route om de z.g. fusilladeplaats te bezoeken. Boerderijen hier in de omgeving herbergden gedurende de laatste wereldoorlog veel onderduikers. Toen de Duitsers vlak voor de bevrijding hier achter kwamen en een razzia begonnen, bleken de vogels gevlogen. Als wraak werden twee boeren en een onderduiker hier doodgeschoten. Één boer die voor dood was achtergelaten overleefde op wonderbaarlijke wijze dit voorval.
We verlaten de bosrand in duiken de Alphense Bergen in. Dit was een stuifzandgebied, dat nu grotendeels bebost is. De opgestoven hoogten heten hier bergen, zoals de Fluitberg.
Na dit gebied gaan we weer door boerenland terug naar Alphen. Van verre zien we de kerk al liggen.
Als we in het centrum zijn treffen we nog een opmerkelijk pand aan uit uit begin 17e eeuw in z.g. Dordtse stijl. Rond 1700 werd er en brouwerij aangebouwd.
Boven de ingang van de kerktoren is een beeld zichtbaar. Ik neem aan dat het Willibrordus is omgeven door veel attributen. De kerk is namelijk gewijd aan St Willibrordus.
In 1910 werd de kerk afgebroken en vervangen door een neogotische kerk. Deze werd in de laatste wereldoorlog in puin geschoten en vervangen door een nieuwe kerk. Omdat de bus net is vertrokken, warmen we op in hotel-restaurant Den Brouwer. Zo'n 20 jaar geleden sliepen (op gescheiden kamers!) en aten Lilian en ik hier toen we gebruik maakten van een NS-weekendarrangement met de Wandelactiefclub. Door alle werkzaamheden op het spoor wordt het een lange terugreis.
De wandeling krijgt een 6 1/2.